Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 242


Contextul de securitate din vecinătatea UE și procesul de implementare a concluziilor Consiliului European din decembrie 2013, pe agenda Reuniunii Informale a Miniștrilor Apărării din statele membre UE


În prima zi a Reuniunii, miniștrii apărării din statele membre ale Uniunii Europene au abordat situația de securitate din Ucraina, Irak, Libia și Siria, discuția fiind canalizată pe schimbul de opinii și oferirea de direcții de acțiune la nivel strategic.

În acest context, ministrul român al apărării, Mircea Dușa, a afirmat faptul că România este "extrem de atentă la evoluțiile situației de securitate din Ucraina, care afectează stabilitatea regională și europeană. În acest sens, avem nevoie de poziții integrate și ferme la nivel UE și NATO privind noul mediu strategic de securitate din vecinătatea estică a celor două organizații".

Subiecte precum capacitățile de reacție rapidă ale UE și dezvoltarea unor structuri militare credibile au figurat pe agenda discuțiilor la nivel de miniștri.

"Cooperarea UE-NATO în domeniul răspunsului rapid față de potențiale amenințări de securitate rămâne esențială, prioritară fiind implementarea rapidă și eficientă a măsurilor privind creșterea flexibilității și gradului de utilizare a acestor capacități", a susținut ministrul Dușa.

Finanțarea misiunilor și operatorilor UE, elaborarea Planului de Implementare pentru Strategia de Securitate Maritimă a UE, apărarea cibernetică și dezvoltarea capacităților europene vor constitui teme de discuție în cea de-a doua zi a reuniunii miniștrilor apărării, ce are loc zilele acestea la Milano.


Biroul de Presă