Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 248


Exercițiul "Efort Întrunit-14"


Exercițiul "Efort Întrunit-14", condus de comandamentul Diviziei 4 Infanterie "Gemina", va avea loc, în perioada 17-26 septembrie, în unități de instruire ale Forțelor Terestre din județele Sibiu și Brașov.

"Efort Întrunit-14" este un exercițiu cu executarea acțiunilor militare în context întrunit și multinațional, în baza unui scenariu fictiv, la care vor participa peste 1.300 de militari din unități și mari unități ale Armatei României, împreună cu 150 de infanteriști marini americani.

Jurnaliștii care doresc să participe la activitățile publice ale exercițiului sunt rugați să transmită solicitările pe adresa relatii.publice02565@forter.ro.
Persoană de contact maior Dan Crișan, telefon 0744.808.613.

* * *

În scenariul "Efort Întrunit-14", frontierele, națiunile implicate, alianțele și forțele adverse sunt fictive, destinate exclusiv pregătirii militare, fără nicio conotație politico-militară la adresa vreunui stat aflat în vecinătatea sau proximitatea teritoriului național.

Asemănările din scenariul exercițiului cu vreo situație trecută sau prezentă din contextul geopolitic internațional au strictă legătură cu nevoile practice ale instruirii. Reale sunt doar structurile militare participante la exercițiu, astfel încât acestea să fie în măsură să își îndeplinească misiunile în situații de criză sau pe timp de război.

Operațiile întrunite reprezintă totalitatea acțiunilor militare desfășurate într-un mediu operațional complex de către unități și mari unități din două sau mai multe categorii de forțe, sub comanda unui comandament întrunit.

Detașamentul de infanteriști marini, care participă și la Black Sea Rotational Force 14, face parte din Corpul de Infanterie Marină a Statelor Unite ale Americii pentru Europa și Africa (MarForEur/Af), dislocat în zona Mării Negre, Balcani și Caucaz, care acționează, în cadrul parteneriatelor stabilite, în vederea promovării stabilitatății în regiune și a creșterii capacității de răspuns rapid în situații de criză.


Biroul de Presă