Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 295


Ceremonie dedicată Zilei Veteranilor


Ziua Veteranilor va fi sărbătorită, pentru prima dată în țara noastră, printr-o ceremonie care va avea loc marți, 11 noiembrie, de la ora 10.30, la Monumentul eroilor căzuți în teatrele de operații și pe teritoriul României, din Parcul Tineretului, în prezența ministrului apărării naționale, Mircea Dușa.

Cu acest prilej, participanții la activitate, care vor purta cocarde reprezentând un bujor românesc, vor ține un moment de reculegere și vor depune o coroană de flori în memoria eroilor căzuți la datorie, iar mai mulți veterani vor fi înaintați în grad și vor primi distincții.

De asemenea, la ora 11.00 vor fi trase clopotele în toate bisericile și capelele construite în incinta unităților militare.

* * *

Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr.150 din 22.10.2014, privind modificarea și completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celui decedat.

România se alătură, astfel, Australiei, Canadei, Statelor Unite ale Americii, precum și altor state din Europa care, la 11 noiembrie, își arată recunoștința pentru militarii întorși din misiuni și își comemorează eroii.

Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei – intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistițiului între Puterile Antantei și Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial și se creau condițiile necesare realizării, în țara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Semnificația acestei zile pentru Armata României este legată și de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogorași, primul militar decedat în teatrul de operații din Afganistan.

În țara noastră se sărbătorește și Ziua Veteranilor de Război, pe data de 29 aprilie, în onoarea tuturor militarilor români care au luptat și și-au dat viața, pe timpul celor două conflagrații mondiale, pentru apărarea independenței, suveranității și integrității teritoriale a României.


Biroul de Presă