Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 303


Ministrul apărării naționale s-a întâlnit cu oficiali americani din domeniul securității și apărării


Ministrul apărării naționale, Mircea Dușa, s-a întâlnit astăzi, 17 noiembrie, la sediul M.Ap.N., cu Rose Gottemoeller, subsecretar de stat pentru Controlul Armamentului și Securitate Internațională, și înalți oficiali ai Departamentului de Stat și Departamentului Apărării din SUA.

"Exercițiile militare bilaterale, prezența navelor militare americane în portul Constanța și a militarilor SUA la Mihail Kogălniceanu, ca și sprijinul acordat de partea americană în cadrul NATO sunt acțiuni care demonstrează că Parteneriatul româno-american este unul valoros, funcțional și important pentru România", a spus ministrul Dușa oficialilor americani, accentuând faptul că partea română dorește permanentizarea, extinderea și întărirea rolului bazei de la Mihail Kogălniceanu, în contextul de securitate actual.

Referindu-se la capabilitatea anti-rachetă de la Deveselu, ministrul apărării naționale a apreciat că, până în prezent, atât România, cât și Statele Unite și-au respectat termenele în îndeplinirea sarcinilor agreate pentru operaționalizarea sa, iar anul viitor vor fi continuate activitățile ce vizează asigurarea infrastructurii necesare și a sistemelor de comunicații.

Un alt subiect a fost situația de securitate din flancul estic și modul în care aceasta o influențează pe cea din zonă.

"Salutăm încă o dată faptul că SUA rămân ferm hotărâte să contribuie la asigurarea securității țării noastre și la promovarea solidarității NATO, fapt ce a permis implementarea pachetului de măsuri de reasigurare a aliaților și adoptarea deciziilor strategice la noile realități", a concluzionat ministrul Dușa.

Rose Gottemoeller a caracterizat drept foarte bună cooperarea bilaterală, apreciind că numeroasele exerciții organizate în comun continuă să sporească coeziunea dintre militarii români și americani.

Oficialii americani au subliniat importanța capabilității de la Deveselu pentru dezvoltarea capacităților NATO de apărare antirachetă, prin întărirea legăturii transatlantice între SUA și aliații europeni.

Un alt element de discuție a fost legat de contribuția României în Afganistan, partenerul american remarcând profesionalismul militarilor români și accentuând importanța cooperării viitoare.


Biroul de Presă