Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 316


Vizita în România a șefului Operațiilor Forțelor Navale ale SUA


Secretarul de stat pentru politica de apărare și planificare, Valeriu Nicuț, și șeful Statului Major General, generalul-locotenent Ștefan Dănilă, s-au întâlnit recent, la baza militară de la Deveselu, cu amiralul Jonathan W. Greenert, șeful Operațiilor Forțelor Navale ale SUA.

Cei trei oficiali au discutat cu personalul român și american și au fost informați asupra stadiului operaționalizării bazei militare de la Deveselu.

Secretarul de stat Valeriu Nicuț a declarat, în urma vizitei, că "până în prezent, atât România, cât și Statele Unite și-au respectat termenele în îndeplinirea sarcinilor agreate pentru operaționalizarea capabilității anti-rachetă de la Deveselu, după cum a fost prevăzut în programul comun de activități".

Oficialul american a evidențiat că, prin operaționalizarea bazei, aceasta va deveni, de anul viitor, o componentă importantă a sistemului NATO de apărare antirachetă. Amiralul Greenert a accentuat, totodată, rolul deosebit pe care cei aproximativ 200 de militari americani, personal civil și contractori, îl vor avea în operarea și buna funcționare a bazei, alături de aliații români.

În timpul vizitei în România, amiralul Greenert s-a întâlnit și cu șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiralul Alexandru Mîrșu, și a vizitat fregata "Regele Ferdinand" și nava-școală "Mircea". Pe agenda întâlnirii au figurat subiecte referitoare la stadiului cooperării din domeniul naval, participarea în comun la operații ale NATO și direcțiile viitoare de acțiune pentru creșterea stabilității în zona Mării Negre.


Biroul de Presă