Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 317


Întâlnirea ministrului apărării naționale cu ambasadorul Regatului Țărilor de Jos la București, Matthijs van Bonzel


În cadrul discuțiilor oficiale de miercuri, 26 noiembrie, ce au avut loc la sediul Ministerului Apărării Naționale, atât ministrul Mircea Dușa, cât și ambasadorul Regatului Țărilor de Jos la București, Matthijs van Bonzel, au declarat că, în domeniul cooperării bilaterale, România și Olanda au viziuni convergente privind prioritățile în dezvoltarea capacităților militare. Dovadă sunt cele șase acorduri semnate în domeniul militar, care crează cadrul juridic de colaborare între cele două state.

Olanda dispune de un centru performant de instruire în domeniul neutralizării și distrugerii munițiilor explozive, în acest sens, ministrul Dușa exprimându-și interesul pentru consolidarea cooperării bilaterale și în acest domeniu.

Situația de securitate din flancul estic al NATO și din Irak a fost un alt subiect de discuții. Astfel, oficialul român a apreciat că "implementarea măsurilor de reasigurare, în urma Summit-ului NATO din Țara Galilor, va consolida apărarea colectivă, gestionarea crizelor, dar și securitatea prin cooperare".

În privința implementării concluziilor Consiliului European din luna decembrie a anului 2013, ministrul apărării naționale a reliefat importanța Planului de acțiune privind Strategia de securitate maritimă a Uniunii Europene pentru afirmarea UE ca partener credibil în domeniul maritim.

În ceea ce privește ultimele evoluții din vecinătatea Uniunii Europene, ministrul Dușa a subliniat importanța securității în regiune și în Marea Negră.

La rândul său, Matthijs van Bonzel a apreciat buna colaborare între armatele Olandei și României și și-a exprimat speranța ca nivelul ridicat de cooperare bilaterală militară să continuie pe aceleași coordonate.


Biroul de Presă