Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 319


Primul zbor în simplă comandă pe aeronava F-16


Miercuri, 26 noiembrie, căpitani-comandorii Andrei Constantin și Cătălin Micloș au devenit primii piloți români care au zburat în simplă comandă cu aeronava de luptă F-16 Fighting Falcon. Zborul s-a realizat în cadrul cursului de pregătire pentru trecerea pe aeronave de luptă F-16, care se desfășoară la Baza 5 Aeriană din Monte Real, Portugalia.

Cei doi ofițeri sunt piloți de vânătoare la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii, cu o experiență de peste 15 ani, acumulând fiecare peste 1.100 de ore de zbor, din care aproximativ 900 pe aeronava MiG-21 LanceR. De-a lungul carierei lor, cei doi ofițeri au participat la misiuni și exerciții naționale și internaționale, printre care misiunea de poliție aeriană sub comandă NATO "Baltica 2007" și exercițiile anuale "Dacian Viper", "Air Solution", "Blue Danube", "Dacian Flag".

Detașamentul de militari ai Forțelor Aeriene Române care urmează cursul de pregătire pentru trecerea pe aeronava F-16 în Baza 5 Aeriană, Monte Real, Portugalia, este format din 23 de militari și include ofițeri și maiștri militari: piloți, personal tehnico-ingineresc și specialiști în planificare. Din seria actuală fac parte trei piloți care realizează trecerea pe aeronava de luptă F-16 Fighting Falcon.

Programul este prevăzut să se desfășoare în mai multe serii, pe o durată de aproximativ doi ani, și include pregătirea unui număr de 80 de militari, dintre care nouă piloți.


Biroul de Presă