Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 329


Întâlnirea ministrului apărării naționale cu Arvydas Pocius, ambasadorul Lituaniei la București


Ministrul apărării naționale, Mircea Dușa, s-a întâlnit marți, 9 decembrie, la sediul M.Ap.N., cu ambasadorul Lituaniei la București, Arvydas Pocius.

Cei doi oficiali au abordat subiecte legate de situația de securitate din flancul estic al Alianței Nord-Atlantice și cooperarea bilaterală în domeniul apărării.

În acest context, ministrul Mircea Dușa a transmis faptul că Planul de acțiune pentru creșterea capacității operaționale a NATO are un rol esențial în redefinirea posturii de apărare și descurajare a Alianței. Atât România cât și Lituania susțin ferm asigurarea prezențelor aliate consistente pe teritoriile naționale.

Cooperarea în domeniul capacităților militare trebuie consolidată în special între statele din flancul estic al Uniunii, idee susținută de ambele delegații.

"Din perspectiva noastră, continuarea eforturilor în direcția coordonării între inițiativa UE de dezvoltare și utilizare în comun a capacităților și demersul similar al NATO este importantă", a declarat ministrul apărării naționale român.

În contextul situației de securitate din Ucraina și din vecinătatea estică, ministrul român a subliniat importanța adoptării Strategiei Europene de Securitate, prin implicarea activă a membrilor Parteneriatului Estic în procesele aferente Politicii de Securitate și Apărare Comună.

"Cooperarea în domeniul apărării trebuie să aibă la bază nu doar convergența proceselor de planificare dar și o viziune comună a statelor membre în privința provocărilor de securitate cu care ne confruntăm", a încheiat ministrul Dușa.

La rândul său, Arvydas Pocius a apreciat meritele militarilor români și consecvența României în respectarea angajamentelor față de aliați.


Biroul de Presă