Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 15


Discuție telefonică a ministrului român al apărării cu omologul său canadian


Ministrul apărării naționale, Mircea Dușa, a avut marți, 3 februarie, o discuție telefonică cu omologul său din Canada, Robert Nicholson. Convorbirea s-a purtat în contextul pregătirii Reuniunii Miniștrilor Apărării din țările membre ale NATO ce va avea loc joi, 5 februarie, la Bruxelles.

Ministrul Dușa a mulțumit omologului său pentru cooperarea excelentă dintre România și Canada în domeniul apărării, concretizată inclusiv prin dislocarea contingentului canadian de aeronave F-18 la Câmpia Turzii și prin exercițiile desfășurate în comun cu forțele aeriene române, în vara anului trecut, în contextul implementării măsurilor NATO de reasigurare a aliaților de la granița de est a Alianței Nord-Atlantice. "Prezența celor șase avioane F-18 la Câmpia Turzii reprezintă o materializare a principiului solidarității și al angajamentului ferm al Canadei la eforturile susținute ale NATO pentru securitatea țărilor aliate", a declarat Mircea Dușa.

Cei doi miniștri au mai discutat despre stadiul demersurilor pentru implementarea deciziilor adoptate la Summit-ul NATO din Țara Galilor, ca element central pe agenda reuniunii din zilele următoare. Atât ministrul român, cât și omologul său canadian au subliniat importanța punerii în practică, în calendarului agreat anterior, a Planului de acțiune pentru creșterea capacității operaționale a Alianței.

La rândul său, ministrul canadian al apărării a mulțumit omologului său român pentru operativitatea cu care autoritățile române au reacționat în ceea ce privește asigurarea condițiilor pentru dislocarea contingentului canadian și desfășurarea exercițiilor militare comune, apreciind faptul că cele două țări vor consolida relațiile bilaterale deja existente prin valorificarea unor noi oportunități de dezvoltare.


Biroul de Presă