Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 16


Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale NATO, Bruxelles, 5 februarie


Ministrul apărării naționale, Mircea Dușa, va participa joi, 5 februarie, la Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale NATO, care are loc la Cartierul General al NATO din Bruxelles.

Subiectul principal de pe agenda ministerialei îl constituie modul de implementare a deciziilor Summit-ului din Țara Galilor, în primul rând Planul de acțiune pentru creșterea capacității operaționale a NATO (Readiness Action Plan/RAP). Miniștrii urmează să adopte o serie de decizii concrete pentru continuarea punerii în practică a RAP, conform ritmului și calendarului stabilite anterior.

În același timp, reuniunea va reprezenta și o primă ocazie pentru a discuta perspectiva acțiunilor de pregătire a viitorului Summit al Alianței, care va avea loc la jumătatea anului 2016, la Varșovia.

Un alt subiect de pe agendă este legat de discutarea noilor provocări la adresa securității aliate, generate de crizele din Estul Europei. În acest context, miniștrii urmează să stabilească liniile directoare pentru elaborarea noii Directive Politice a Alianței, plecând de la necesitatea de a asigura capacitatea de contracarare eficientă a acestor provocări strategice.

În marja reuniunii, ministrul român al apărării naționale va avea întâlniri bilaterale cu omologii britanic și georgian, cu scopul intensificării cooperării bilaterale în domeniul apărării între România și fiecare din cele două state.

* * *

Reuniunea Miniștrilor Apărării din Statele Membre ale NATO, ce se va desfășura joi, 5 februarie, la Cartierul General al NATO, este una dintre cele trei întruniri anuale la acest nivel. Activitatea se desfășoară într-un context special, având în vedere criza din Ucraina.

Alterarea mediului de securitate din Estul Europei a generat reacții imediate, majore, pe agenda aliată, care au demonstrat solidaritatea NATO, capacitatea tuturor statelor membre de a acționa în sensul protejării aliaților care se simt vulnerabili în fața noilor amenințări. În acest sens, s-a decis aplicarea măsurilor de asigurare, respectiv adoptarea și promovarea, cu ocazia Summit-ului aliat din septembrie 2014, a RAP, care va face obiectul unor evaluări și dezbateri distincte cu ocazia Reuniunii ministeriale din februarie 2015.

RAP reprezintă un pachet coerent și comprehensiv de măsuri necesare pentru asigurarea unei capacități eficiente de reacție la modificarea mediului de securitate din vecinătatea estică a Alianței. Mai precis, RAP oferă modalități concrete de reacție și cuprinde măsuri de asigurare a statelor aliate precum menținerea unei prezențe și activități militare semnificative aliate în Estul teritoriului NATO prin dislocări de forțe terestre, aeriene sau navale, pe principiul rotațional.

Alte măsuri vizează creșterea capacității de reacție a Forței de Răspuns a NATO (NATO Response Force/NRF), prin constituirea unor pachete de forțe capabile să răspundă mult mai rapid și eficient la posibile riscuri și amenințări, crearea unor structuri de comandă-control pe teritoriul aliaților estici și prepoziționarea echipamentelor în această zonă.

În efortul de implementare a deciziilor Summit-ului, România a identificat modalități concrete de asumare a unor responsabilități în cadrul RAP, constând în asigurarea sprijinului națiunii gazdă pentru anumite elemente ale forțelor nou constituite, precum și înființarea și operaționalizarea unor structuri de comandă-control multinaționale aliate pe teritoriul național.


Biroul de Presă