MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 16
Reuniunea miniºtrilor apãrãrii din statele membre ale NATO, Bruxelles, 5 februarie

Ministrul apãrãrii naþionale, Mircea Duºa, va participa joi, 5 februarie, la Reuniunea miniºtrilor apãrãrii din statele membre ale NATO, care are loc la Cartierul General al NATO din Bruxelles.

Subiectul principal de pe agenda ministerialei îl constituie modul de implementare a deciziilor Summit-ului din Þara Galilor, în primul rând Planul de acþiune pentru creºterea capacitãþii operaþionale a NATO (Readiness Action Plan/RAP). Miniºtrii urmeazã sã adopte o serie de decizii concrete pentru continuarea punerii în practicã a RAP, conform ritmului ºi calendarului stabilite anterior.

În acelaºi timp, reuniunea va reprezenta ºi o primã ocazie pentru a discuta perspectiva acþiunilor de pregãtire a viitorului Summit al Alianþei, care va avea loc la jumãtatea anului 2016, la Varºovia.

Un alt subiect de pe agendã este legat de discutarea noilor provocãri la adresa securitãþii aliate, generate de crizele din Estul Europei. În acest context, miniºtrii urmeazã sã stabileascã liniile directoare pentru elaborarea noii Directive Politice a Alianþei, plecând de la necesitatea de a asigura capacitatea de contracarare eficientã a acestor provocãri strategice.

În marja reuniunii, ministrul român al apãrãrii naþionale va avea întâlniri bilaterale cu omologii britanic ºi georgian, cu scopul intensificãrii cooperãrii bilaterale în domeniul apãrãrii între România ºi fiecare din cele douã state.

* * *

Reuniunea Miniºtrilor Apãrãrii din Statele Membre ale NATO, ce se va desfãºura joi, 5 februarie, la Cartierul General al NATO, este una dintre cele trei întruniri anuale la acest nivel. Activitatea se desfãºoarã într-un context special, având în vedere criza din Ucraina.

Alterarea mediului de securitate din Estul Europei a generat reacþii imediate, majore, pe agenda aliatã, care au demonstrat solidaritatea NATO, capacitatea tuturor statelor membre de a acþiona în sensul protejãrii aliaþilor care se simt vulnerabili în faþa noilor ameninþãri. În acest sens, s-a decis aplicarea mãsurilor de asigurare, respectiv adoptarea ºi promovarea, cu ocazia Summit-ului aliat din septembrie 2014, a RAP, care va face obiectul unor evaluãri ºi dezbateri distincte cu ocazia Reuniunii ministeriale din februarie 2015.

RAP reprezintã un pachet coerent ºi comprehensiv de mãsuri necesare pentru asigurarea unei capacitãþi eficiente de reacþie la modificarea mediului de securitate din vecinãtatea esticã a Alianþei. Mai precis, RAP oferã modalitãþi concrete de reacþie ºi cuprinde mãsuri de asigurare a statelor aliate precum menþinerea unei prezenþe ºi activitãþi militare semnificative aliate în Estul teritoriului NATO prin dislocãri de forþe terestre, aeriene sau navale, pe principiul rotaþional.

Alte mãsuri vizeazã creºterea capacitãþii de reacþie a Forþei de Rãspuns a NATO (NATO Response Force/NRF), prin constituirea unor pachete de forþe capabile sã rãspundã mult mai rapid ºi eficient la posibile riscuri ºi ameninþãri, crearea unor structuri de comandã-control pe teritoriul aliaþilor estici ºi prepoziþionarea echipamentelor în aceastã zonã.

În efortul de implementare a deciziilor Summit-ului, România a identificat modalitãþi concrete de asumare a unor responsabilitãþi în cadrul RAP, constând în asigurarea sprijinului naþiunii gazdã pentru anumite elemente ale forþelor nou constituite, precum ºi înfiinþarea ºi operaþionalizarea unor structuri de comandã-control multinaþionale aliate pe teritoriul naþional.