Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 78


Exercițiul cu trupe în teren VLĂSIA 2015


Ministrul apărării naționale, Mircea Dușa, a asistat marți, 21 aprilie, în Poligonul din localitatea Mihai Bravu, județul Giurgiu, la un exercițiu cu trupe în teren realizat în scopul evaluării unei baterii de rachete sol-aer HAWK din compunerea Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer „General Nicolae Dăscălescu”.

Obiectivul exercițiului a vizat antrenarea echipelor de luptă în angajarea țintelor aeriene care folosesc manevra împotriva rachetelor sol-aer și acționează la înălțimi mici și medii.

La exercițiu au participat aproximativ 200 de militari cu tehnica de rachete sol-aer HAWK PIP III R, dar și aeronave de tip C-27 J Spartan, IAR-330 Puma și MiG-21 LanceR care au simulat atacuri asupra obiectivului apărat aerian și atacuri asupra dispozitivului de luptă.

Centrul de greutate a fost reprezentat de verificarea, în condiții cât mai apropiate de cele reale, a procedurilor de operare a sistemului de comandă-control pentru conducerea în luptă a rachetelor sol-aer.

***
Sistemele de rachete sol-aer cu bătaie medie HAWK PIP III R asigură apărarea aeriană cu baza la sol a unor obiective importante împotriva atacurilor cu avioane pilotate și fără pilot, rachetelor de croazieră și a altor echipamente de zbor ce evoluează la înălțimi mici și medii.
În perioada 2012-2013, primele baterii HAWK PIP III R au executat trageri reale în poligonul Capu Midia, iar în prezent urmează un program de ridicare a capacității de luptă conform standardelor NATO.


Biroul de Presă