Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 88


MESAJUL MINISTRULUI APĂRĂRII NAȚIONALE LA SĂRBĂTORIREA ZILEI VETERANILOR DE RĂZBOI


Dragi și bravi veterani de război,

Fiecare întâlnire cu dumneavoastră, veteranii de război, este, pentru noi, o lecție de istorie. Însă nu istoria pe care o citim în manuale și tratate științifice, ci o istorie autentică, trăită, care ne vorbește despre curaj, dar și suferință și sacrificiu și, peste toate, o nesfârșită iubire pentru țară.

Dumneavoastră, veteranii de război, sunteți pentru noi, copiii, nepoții și strănepoții domniilor voastre, un exemplu de patriotism curat, exprimat prin fapte și nu prin vorbe meșteșugite, trăit cu suferință și durere în urma rănilor și mutilărilor dar, în același timp, cu demnitate și cu onoare.

Avem datoria să ne aplecăm mereu asupra trecutului, să ne recunoaștem și să ne înțelegem valorile, să ne respectăm eroii. Pretutindeni în lume, națiunile responsabile procedează la fel. Generațiile tinere au datoria de a cunoaște și cinsti propria istorie, pentru că în acest fel, bazându-se pe faptele din trecut, își construiesc viitorul pe care și-l doresc. Cinstirea eroilor noștri reprezintă cea mai de preț îndatorire pe care o avem.

Militarii noștri depun astăzi, la monumentele eroilor ridicate în marile garnizoane și pe locurile de bătălie ale celui de Al Doilea Război Mondial, coroane de flori în semn de pios omagiu ostașilor care și-au dat viața pentru țara noastră.

Manifestările se înscriu într-o serie mai largă, începută cu câteva săptămâni în urmă, pentru că, la inițiativa premierului Victor Ponta, la 70 de ani de la încheierea celui de Al Doilea Război Mondial, Guvernul României a declarat anul 2015 drept "Anul Veteranilor de Război".

Ministerul Apărării Naționale, în semn de prețuire pentru cei care au scris, cu sângele și sacrificiul lor, cu devotament și curaj, istoria glorioasă a țării noastre, va organiza, pe durata întregului an, în toate marile garnizoane din țară, acțiuni dedicate acestui eveniment.

România a înregistrat, în cele două campanii purtate, atât în est, cât și în vest, peste 900.000 de morți, răniți, dispăruți, prizonieri și invalizi de război (circa 92.000 de militari decedați). În prezent mai sunt în viață circa 20.000 de veterani de război, 760 de văduve de război și aproximativ 102.000 de văduve ale veteranilor de război, cărora le datorăm respect, prețuire și recunoștință. Folosesc de pe acum prilejul de a le ura viață lungă și liniștită și de ai asigura că Armata Română nu i-a uitat.

În luna aprilie s-au desfășurat deja o serie de acțiuni. Au fost organizate adunări solemne ale asociațiilor de veterani de război, evenimente în unități militare în cadrul programului "Armata - O școală altfel", spectacole și expoziții cu imagini de arhivă, activități de îngrijire a monumentelor și a mormintelor eroilor, și aș sublinia aici că ministerul desfășoară de mai mulți ani un amplu proiect de reabilitare a cimitirelor și monumentelor eroilor din țară și străinătate.

Dragi veterani de război,

Vreau să vă asigur de tot respectul cuvenit și de faptul că Ministerul Apărării Naționale va rămâne permanent preocupat de rezolvarea problemelor cu care vă confruntați, în tradiția Armatei României, care întotdeauna a știut să fie o mare și unită familie.

În acest sens, Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne au propus o inițiativă, care va fi adoptată chiar astăzi prin ordonanță de urgență a guvernului, prin care rentele dumneavoastră să fie majorate. Este o măsură reparatorie, firească, pe care o luăm cu toată dragostea și respectul pe care vi le purtăm.

Consider că niciun efort nu e prea mare, nicio măsură care să vină în ajutorul dumneavoastră nu poate fi ignorată sau amânată. Dincolo de vorbele frumoase, care au și ele menirea lor, aceea de a vă mângâia sufletele greu încercate, dumneavoastră aveți nevoie de sprijin concret, pe care vă asigur că nu vom ezita să vi-l asigurăm.

Așa cum suntem aproape părinților, copiilor, soțiilor, fraților și surorilor camarazilor noștri căzuți în teatrele de operații, așa cum îi sprijinim permanent pe toți militarii răniți în misiunile încredințate peste hotare sau pe teritoriul național, tot așa vă suntem și vă vom fi aproape și dumneavoastră, veteranilor, invalizilor și văduvelor de război.

Vă mulțumesc pentru toate eforturile și sacrificiile făcute și vă transmit cele mai calde și sincere felicitări, multă sănătate și bucurii personale.


Ministrul Apărării Naționale, MIRCEA DUȘA