Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 117


Întâlnirea ministrului Mircea Dușa cu atașații apărării acreditați la București


Ministrul apărării naționale, Mircea Dușa, a participat luni, 25 mai, la sediul MApN, la reuniunea anuală a atașaților apărării acreditați la București.

Oficialul român a apreciat activitatea desfășurată de diplomații militari prezenți în țara noastră, dar și nivelul relațiilor militare bilaterale dintre România și statele reprezentate de către aceștia.

Totodată, ministrul Dușa a exprimat preocuparea de a răspunde adecvat noilor provocări de securitate din flancul estic al NATO, prin punerea la dispoziția Alianței a unui comandament multinațional de nivel divizie, precum și prin găzduirea unei unități multinaționale de integrare a forțelor NATO (NFIU).

„Am caracterizat această decizie drept una istorică pentru țara noastră, după aderarea la NATO, în 2004. Ne-am propus ca, într-o primă etapă, să putem atinge capacitatea inițială a NFIU până la sfârșitul lunii iunie a acestui an, iar până la Summitul din Polonia din 2016, să fie realizată capacitatea completă. În ceea ce privește comandamentul multinațional de nivel divizie, preconizăm realizarea capacității operaționale inițiale înainte de Reuniunea de la Varșovia, iar a capacității operaționale complete în anul 2018”, a declarat ministrul Mircea Dușa.

În discursul său, ministrul apărării a evidențiat măsurile de asigurare imediată agreate la nivel aliat luate pe plan național, printre care cele mai importante numărându-se intensificarea misiunilor de Poliție Aeriană executate de aviația de vânătoare, precum și a celor de instruire - desfășurate împreună cu un detașament canadian de aeronave CF-18 în vara anului 2014, iar în prezent cu un detașament portughez de avioane F-16 -, creșterea prezenței navale în Marea Neagră, context în care Portul Constanța a găzduit nave americane și din alte state aliate, intensificarea instruirii în comun a unităților și marilor unități din forțele terestre cu structuri similare din alte țări.

„La nivelul anului 2014, numărul exercițiilor și activităților de instruire la nivel național a crescut cu 25 de procente față de 2013, iar cele executate la nivel bilateral/aliat au înregistrat o creștere cu 133 la sută. În anul 2015 activitățile în comun vor fi mai numeroase, în prezent aflându-se în desfășurare câteva exerciții multinaționale de mare amploare”, a făcut cunoscut ministrul apărării naționale.

Ministrul Dușa a arătat că prioritatea Ministerului Apărării Naționale în acest an este restabilirea capacității operaționale a Armatei României, concomitent cu îndeplinirea angajamentelor care decurg din calitatea de stat membru al NATO, UE, ONU și OSCE.

„Condiția de bază pentru asigurarea sustenabilității acestor demersuri a fost creșterea alocațiilor bugetare pentru apărare. Obiectivele asumate au fost realizate datorită unei susțineri financiare consistente din partea Guvernului, anul 2014 fiind cel mai bun an bugetar pentru armată, din 2008 și până în prezent”, a spus demnitarul român.


Biroul de Presă