Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 129


Exercițiul TRIDENT JOUST 15 va începe în România și Bulgaria


Comandamentul Aliat Întrunit de la Napoli, responsabil în acest an de Forța de Răspuns a NATO, va desfășura în Poligonul Cincu, județul Brașov, în perioada 17-28 iunie, exercițiul TRIDENT JOUST 15.

În cadrul acestui exercițiu, pentru prima dată, structuri ale unui Comandament Aliat Întrunit se vor disloca în România și, tot în premieră, va fi exersat transferul comenzii și controlului Forței de Răspuns a NATO spre o locație temporară. Astfel, acest comandament se va muta temporar în România pe durata exercițiului.

Grupul de Sprijin Logistic Întrunit (JLSG), cu sediul la Napoli, își mută comandamentul în Bulgaria pentru a exersa capacitatea de sprijin a exercițiului TRIDENT JOUST 15.

Este pentru prima dată când Grupul de Sprijin Logistic Întrunit se mută în Bulgaria și se antrenează la o scară largă, într-un mediu operațional complex, pentru a confirma capacitatea comandamentului JLSG de a se disloca și funcționa ca un comandament de sprijin logistic la nivel de teatru de operații.

“Exercițiul este proiectat să testeze capacitatea Comandamentului Aliat Întrunit de la Napoli de a conduce o operație de apărare colectivă a Alianței”, a spus amiralul Mark Ferguson, comandantul Comandamentului, atunci când a anunțat desfășurarea exercițiului, luna trecută, împreună cu ministrul român al apărării naționale, Mircea Dușa.

“Această dislocare va testa capacitatea operațională a oamenilor mei prin schimbarea comenzii și controlului între comandamentul de la Napoli și elementele înaintate care au fost dislocate la Cincu”, a mai spus amiralul Ferguson.

* * *

TRIDENT JOUST este parte componentă a operației ALLIED SHIELD. Exercițiile NATO din această serie sunt de natură defensivă și fac parte din setul de măsuri de asigurare ale Alianței Nord-Atlantice. Activitățile se vor concentra pe creșterea interoperabilității, a capacității operaționale și a celei de reacție în rândul statelor aliate și partenere.

Seria ALLIED SHIELD include exercițiul NOBLE JUMP, prima dislocare pentru antrenament a unităților cu nivel de reacție ridicat din cadrul Forței Întrunite cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat (VJTF). Ea mai include BALTOPS, un exercițiu naval aliat ce se va desfășura în Marea Baltică și SABER STRIKE, un exercițiu al forțelor terestre desfășurat în statele baltice. În total, aproximativ 14.000 de militari vor participa la această serie de exerciții ce au loc în luna iunie pe teritoriul Alianței.

“Aceste exerciții demonstrează că NATO se transformă și se adaptează pentru a răspunde noilor provocări de securitate cu care se confruntă Alianța, așa cum au fost ele identificate la Summit-ul din Țara Galilor”, a spus amiralul Ferguson, precizând că “ALLIED SHIELD demonstrează hotărârea Alianței, capacitatea sa crescută de răspuns și angajamentul fiecărei națiuni membre pentru apărarea colectivă.”

România și Bulgaria oferă sprijin și resurse suplimentare exercițiului, în calitate de națiuni gazdă. Armata României a cuplat exercițiul național cu trageri reale VIFORUL 15 la exercițiul TRIDENT JOUST, pentru a contribui la îmbunătățirea pregătirii tuturor participanților.

Peste 1.000 de militari din 25 de țări NATO vor participa la exercițiul TRIDENT JOUST 15, împreună cu cei 200 de militari români care iau parte la exercițiul cu trageri reale, ambele contribuind la punerea în aplicare a Planului de acțiune pentru creșterea capacității operaționale a Alianței (RAP), anunțat la Summit-ul din Țara Galilor, oferind, în același timp, garanții de apărare colectivă tuturor Aliaților.

Misiunea Comandamentului Aliat Întrunit de la Napoli este să pregătească, să planifice și să desfășoare operații militare pentru a menține pacea, securitatea și integritatea teritorială a statelor membre ale Alianței. În fiecare an, Comandamentul Aliat Întrunit de la Napoli alternează comanda operațională a Forței de Răspuns a NATO cu Comandamentul Aliat Întrunit de la Brunssum, Olanda.


Biroul de Presă