Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 139


Participarea ministrului Mircea Dușa la reuniunea miniștrilor aliați ai apărării de la Bruxelles


Miercuri, 24 iunie, ministrul apărării naționale, Mircea Dușa, a participat la dineul de lucru din cadrul Reuniunii miniștrilor apărării din statele membre ale NATO, dedicat adaptării strategice a Alianței la noul context de securitate, în perspectiva următorului summit al Alianței, ce urmează să se desfășoare anul viitor, la Varșovia.

Cu această ocazie, au fost dezbătute aspecte referitoare la provocările curente la adresa securității și implicațiile acestora pentru Alianță, în contextul reiterării angajamentelor privind implementarea deciziilor summit-ului din Țara Galilor, precum și direcțiile de acțiune în perspectiva conturării agendei viitorului summit. Totodată, în prezența Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, au fost abordate perspectivele dezvoltării cooperării NATO-UE, în vederea consolidării proiectelor de interes comun, în contextul unei abordări complementare a eforturilor celor două organizații.

În dimineața zilei de 25 iunie, în cadrul Reuniunii Comisiei NATO – Ucraina, miniștrii apărării au discutat despre prioritățile Ucrainei referitoare la avansarea reformelor din domeniul securității și apărării, precum și despre noua Strategie de Securitate Națională recent adoptată de această țară.

Ministrul apărării naționale, Mircea Dușa, a reafirmat sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei, declarând că „poziția țării noastre este fermă privind independența politică, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor recunoscute la nivel internațional”. Totodată, a exprimat hotarârea de a depune eforturi pentru implementarea proiectului de apărare cibernetică pentru Ucraina, dezvoltat în cadrul Fondului de Asistență NATO coordonat de România și de a continua sprijinul pentru misiunea OSCE din Ucraina și pentru reforma învățamântului militar ucrainean.


Biroul de Presă