Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 154


Întâlniri ale ministrului Dușa cu președintele albanez Bujar Nishani și cu vicepremierul Niko Peleshi


Ministrul apărării naționale, Mircea Dușa, s-a întâlnit marți, 7 iulie, la Tirana, cu președintele Albaniei, Bujar Nishani, și cu vicepremierul albanez, Niko Peleshi.

Pe timpul celor două întâlniri, ministrul Dușa a subliniat importanța continuării cooperării bilaterale în domenii cum ar fi instruirea, pregătirea personalului militar și civil sau al schimbului de informații pentru apărare și a mulțumit pentru contribuția albaneză cu personal la încadrarea posturilor multinaționale din cadrul celor două entități NATO de comandă-control care se constituie la București.

Totodată, oficialul român a arătat că țara noastră continuă să se implice activ în menținerea unui mediu de securitate stabil în Balcanii de Vest, inclusiv prin participarea la operația Althea din Bosnia și Herțegovina, în cadrul Politicii de Securitate și Apărare Comună a Uniunii Europene, dar și la misiunea NATO în Kosovo (KFOR).

“În contextul de securitate actual, devine vitală capacitatea statelor membre de a înscrie bugetele apărării pe o tendință ascendentă și de a aloca resursele necesare pentru asigurarea capabilităților militare de care avem nevoie”, a spus ministrul Mircea Dușa pe timpul întâlnirii cu vicepremierul Peleshi.

Pe parcursul întrevederii cu președintele Nishani, ministrul român a evidențiat angajamentul României de continuare a participării în Afganistan, la misiunea NATO Resolute Support, apreciind, de asemenea, contribuția Albaniei la eforturile aliate din această țară, atât la misiunea încheiată, ISAF, cât și la cea aflată acum în desfășurare.

“În opinia mea, traversăm o perioadă marcată de multiple provocări la adresa securității internaționale și, tocmai de aceea, consider că trebuie să ne asigurăm că mediul regional, în special în vecinătatea noastră, este predictibil și stabil”, a afirmat ministrul apărării naționale la finalul întâlnirii cu președintele Albaniei.

Vizita oficială la Tirana a inclus și convorbiri cu ministrul albanez al apărării, Mimi Kodheli.


Biroul de Presă