Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 165


Ministrul Mircea Dușa, la aniversarea Centrului de Excelență NATO în domeniul HUMINT


„Suntem foarte mândri că acest Centru de excelență a devenit unul dintre principalii furnizori de expertiză în domeniul informațiilor din surse umane (HUMINT) în cadrul Alianței Nord-Atlantice, peste 600 de specialiști ai NATO fiind pregătiți aici de la înființarea instituției”, a afirmat ministrul apărării naționale, Mircea Dușa, prezent miercuri, 29 iulie, la ceremonia prilejuită de împlinirea a cinci ani de la înființarea Centrului de excelență NATO de la Oradea.

„Activitatea personalului Centrului și expertiza militarilor români, dobândită în teatrele de operații, au adus României aprecieri din partea Alianței pentru informațiile militare puse la dispoziția comandanților NATO în aproape toate misiunile importante, incluzând Zona Balcanilor, Afganistan, Irak și, mai recent, Africa”, a subliniat ministrul Dușa, adresând mulțumiri și celor opt națiuni partenere ale acestui proiect.

De asemenea, ministrul Dușa a mulțumit domnului Sorin Ducaru pentru activitatea pe care acesta o desfășoară în cadrul Alianței Nord-Atlantice și personalului Centrului, care a fost „prima instituție a NATO înființată în România”.


***

Centrele de excelență sunt instituții militare internaționale, găzduite de către una dintre țările membre NATO (Națiune Cadru), sprijinită de alte națiuni, numite Națiuni Sponsor.

Urmare a experienței acumulate în numeroasele misiuni executate în teatrele de operații, România s-a oferit să creeze un astfel de centru pentru disciplina informații din surse umane (HUMINT). Astfel, în martie 2010, a fost deschis Centrul de Excelență NATO în domeniul HUMINT de la Oradea, care a reușit să devină, cu sprijinul Națiunilor Sponsor (Cehia, Grecia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Statele Unite ale Americii, Turcia și Ungaria), principalul vector al inițiativelor importante desfășurate în cadrul NATO în acest domeniu de specialitate.


Biroul de Presă