Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 183


Ministrul Dușa a participat la Reuniunea Anuală a Diplomației Române


„Schimbarea climatului regional de securitate, ca urmare a crizei din Ucraina, conduce la concluzia că, pe termen mediu, vecinătatea estică a Alianței Nord-Atlantice va rămâne o zonă caracterizată de provocări și evoluții complexe”, a declarat ministrul apărării naționale, Mircea Dușa, joi, 3 septembrie, în cadrul seminarului cu tema „Problematica de securitate. Contextul regional de securitate și apărare colectivă (NATO în adaptare)”.

Ministrul Dușa a apreciat că viziunea și prioritățile Alianței s-au schimbat definitiv, determinând identificarea și adoptarea, într-un timp foarte scurt, a unor măsuri de reasigurare și adaptare, pentru a răspunde noilor riscuri și amenințări. ”În acest sens, implementarea Planului de acțiune pentru creșterea capacității operaționale a Alianței reprezintă cel mai bun exemplu de revigorare a legăturii transatlantice fiind, totodată, și cea mai importantă consolidare a capabilităților NATO de apărare colectivă”, a mai spus Mircea Dușa.

„România a devenit un factor activ, măsurile de consolidare a apărării colective reprezentând prioritatea noastră. Ceremonia de activare a Unității de integrare a forțelor NATO de la București, desfășurată astăzi concomitent cu activitățile similare din Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, are o semnificație strategică aparte pentru noi, transmițând un semnal puternic de reasigurare și de solidaritate aliată, în actualul context complex de securitate”, a precizat ministrul apărării naționale.

De asemenea, ministrul Dușa a precizat că, în această săptămână, a avut loc în Capitală și ceremonia de predare - primire a comenzii Diviziei 1 Infanterie DACICA către Divizia Multinațională de Sud-Est, „care va oferi Alianței opțiuni suplimentare pentru conducerea misiunilor în zona sudică a flancului estic aliat”.

În final, ministrul apărării naționale a mulțumit personalului care lucrează în diplomație pentru cooperarea excelentă dintre cele două instituții și pentru aportul adus în luarea unor decizii rapide și oportune în adaptarea la evoluțiile mediului de securitate, cu accent pe criza din Ucraina și eforturile comunității internaționale de combatere a Statului Islamic. „Vă asigur de determinarea noastră în direcția asumării și implementării tuturor acțiunilor ce ne revin pentru consolidarea apărării colective și a capacității proprii a forțelor noastre armate, în vederea creșterii credibilității strategice a României în context Aliat și internațional”, a concluzionat ministrul Mircea Dușa.

Seminarul „Problematica de securitate. Contextul regional de securitate și apărare colectivă (NATO în adaptare)” a avut loc în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomației Române, care se desfășoară la București între 1 și 4 septembrie.


Biroul de Presă