Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 184


Exercițiul HISTRIA 15


Aproximativ 7.000 de angajați ai instituțiilor din cadrul Sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională, cu 800 de mijloace tehnice, vor participa la exercițiul inter-instituțional, de nivel strategic, HISTRIA 15, care se va desfășura, în perioada 7-18 septembrie, pe teritoriul național.

Exercițiul, condus de Ministerul Apărării Naționale, prin Statul Major General, are ca scop antrenarea structurilor de conducere și execuție la nivel național pentru planificarea și executarea unei game diversificate de misiuni. HISTRIA 15 are la bază un scenariu fictiv, complex, adaptat mediului de securitate actual, în conformitate cu legislația națională în domeniul apărării și securității naționale și în corelație cu prevederile Cartei ONU și articolelor 3, 4 și 5 ale Tratatului Atlanticului de Nord.

Conform acestui scenariu, România va răspunde gradual riscurilor și amenințărilor la adresa securității și integrității teritoriale. Măsurile de răspuns la criză și apărarea națională se vor adopta în condițiile implicării NATO și UE.

Premergător începerii exercițiului, militarii și tehnica se vor deplasa în cele nouă poligoane și raioane, unde se vor desfășura activități practice specifice.

Jurnaliștii care doresc să viziteze locurile de desfășurare a exercițiului vor fi anunțați în timp util despre organizarea Zilei distinșilor vizitatori.

* * *
La exercițiu, pe lângă personalul și structurile Ministerului Apărării Naționale, participă personal și structuri din Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justiției, Ministerul Transporturilor, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului, Ministerul Sănătății, Ministerul pentru Societatea Informațională, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Serviciul de Protecție și Pază.


Biroul de Presă