Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 208


Întâlnire bilaterală cu ministrul apărării din Georgia


Ministrul apărării naționale, Mircea Dușa, s-a întâlnit joi, 8 octombrie, cu omologul georgian, Tinatin Khidasheli, la Bruxelles, în marja Reuniunii Consiliului Nord-Atlantic.

“Doresc să reiterez interesul României de a menține, în vecinătatea sa imediată, o zonă de stabilitate. De aceea, vom continua să sprijinim eforturile depuse de Georgia în cadrul proceselor de transformare, în deplin acord cu agenda reformelor solicitate de comunitatea europeană și euro-atlantică, mai ales că țara noastră și-a asumat de-a lungul timpului și va continua să își asume rolul de Ambasadă punct de contact NATO în două dintre cele trei țări din Caucazul de Sud”, a declarat ministrul Mircea Dușa.

Oficialul român a arătat determinarea țării noastre de a sprijini demersurile georgiene de continuare a implementării reformelor în domeniul apărării, în special prin oferirea de asistență în procesul de instruire și participarea în comun la exerciții militare regionale.

De asemenea, ministrul Mircea Dușa a salutat accederea Georgiei ca membru cu drepturi depline la Procesul Reuniunilor Miniștrilor Apărării din Sud-Estul Europei (SEDM) și a încurajat participarea acestei țări la proiectele dezvoltate în cadrul acestei inițiative, inclusiv la Forța Multinațională de Pace din Sud-Estul Europei (MPFSEE), respectiv componenta operațională a acesteia, SEEBRIG.

Demnitarul român a subliniat faptul că în contextul crizei ruso-ucrainene, care a modificat dramatic mediul european de securitate, România, ca stat al NATO aflat la granița estică a Alianței, acordă o atenție deosebită consolidării securității proprii, precum și a aliaților de pe întreg flancul estic.
În final, cei doi miniștri au apreciat că ritmul susținut de care a beneficiat până acum implementarea Pachetului substanțial NATO-Georgia, probat prin încadrarea în reperele temporale asumate de aliați, se va menține pe tot parcursul acestui proces.


Biroul de Presă