Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 209


Mircea Dușa, la Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic în format miniștrii apărării


Miniștrii apărării din statele membre NATO au discutat astăzi, la Bruxelles, despre situația implementării Planului de acțiune pentru creșterea capacității operaționale a NATO și a obiectivelor stabilite pentru Summitul de la Varșovia în domeniul adaptării strategice a Alianței, precum și despre evoluțiile strategiei NATO pentru contracararea războiului hibrid și posibilele căi de îmbunătățire a apărării cibernetice.

Un subiect de actualitate l-a reprezentat situația de securitate din Afganistan și Siria. Ultimele evoluții înregistrate și, în mod particular, evenimentele din Kunduz prezintă suficiente motive de preocupare față de evoluțiile de securitate din Afganistan. În același timp, situația din Siria reprezintă, în opinia miniștrilor apărării, un motiv de preocupare, în special din perspectiva efectelor generate în planul securității din regiune, cât și al consecințelor umanitare.

„Date fiind provocările majore de securitate la adresa Alianței Nord-Atlantice, considerăm că se impune continuarea și consolidarea măsurilor de asigurare, a declarat ministrul Mircea Dușa.

Oficialul român a arătat că țara noastră acordă o importanță deosebită evoluțiilor legate de dezvoltarea opțiunilor de comandă-control disponibile la nivel aliat în regiune. „După cum deja cunoașteți, am finalizat demersurile necesare operaționalizării pe teritoriul național a Unității de integrare a forțelor NATO. Complementar, continuăm demersurile privind constituirea Comandamentului Diviziei Multinaționale de Sud-Est, pentru care ne-am planificat ca, până la Summit-ul de la Varșovia, să fie atinsă Capacitatea Operațională Inițială, urmând ca în luna aprilie 2018 să fie declarată capabilitatea operațională completă”, a precizat ministrul Dușa.

În contextul celor discutate în cadrul reuniunii, demnitarul român a accentuat faptul că România și-a redefinit contribuția la Forța consolidată de Răspuns (eNRF) în cadrul eforturilor aliate de reducere a deficitelor pentru 2016, suplimentând nivelul de participare pe dimensiunea capabilităților aeriene cu două elicoptere de căutare-salvare și patru elicoptere de transport.

În cadrul reuniunii, miniștrii apărării au stabilit înființarea a două noi Unități de integrare a forțelor în Slovacia și Ungaria, precum și continuarea procesului de operaționalizare a Strategiei Maritime a Alianței.

Un subiect important l-a reprezentat pregătirea agendei Summit-ului NATO de la Varșovia, în domeniul adaptării strategice a Alianței la noul mediu de securitate.

În continuarea programului reuniunii, ministrul Mircea Dușa va participa la sesiunea de lucru NATO-Georgia, unde se vor analiza relațiile Alianței cu Georgia, reformele acestei țări în domeniul apărării și stadiul implementării Pachetului substanțial de sprijin al NATO pentru Georgia.


Biroul de Presă