MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 218
Ziua Armatei României

Ziua Armatei României va fi sărbătorită anul acesta printr-o serie de manifestări organizate în toate localitățile în care sunt unități militare, țările în care România are acreditați atașați ai apărării și în bazele militare din teatrele de operații unde sunt dislocați militari români.

În București, activitățile vor avea loc după următorul program:
- 20 octombrie, ora 10.00, Centrul Național de Fotbal, Buftea- Turneul de fotbal “Împreună pentru România” cu participarea unor echipe din structuri ale Sistemului de apărare, ordine publică și siguranță națională și ale Armatei SUA;
- 22 octombrie, ora 10.00, Poligonul de tragere “Cățelu” – Cupa presei la tir;
- 22 și 23 octombrie, ora 10.00, Palatul Cercului Militar Național – Prezentare de filme documentare într-un grupaj intitulat “70 de mărturii ale eroismului românesc în țară și peste hotare”;
- 24 și 25 octombrie – Ziua Porților Deschise la Cercul Militar Național, Muzeul Militar Național, Muzeul Național al Aviației Române, Memorialul Eroilor Neamului;
- 25 octombrie, Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol și Monumentul Eroilor Patriei de la Universitatea Națională de Apărare “Carol I” – Expoziție fotografică ale unor morminte și opere comemorative de război românești;
- 25 octombrie, ora 8.30, Monumentul Eroilor Patriei, de la Universitatea Națională de Apărare “Carol I” – Ceremonie militară de depuneri de coroane de flori; ora 10.00, Mormântul Ostașului Necunoscut, din Parcul Carol – Ceremonii militare de depuneri de coroane de flori, depunerea unei urne cu pământ adus din Republica Kalmâkia, Federația Rusă, și depunerea Jurământului militar de către studenți și cursanți din garnizoana București; ora 11.00, Monumentul Eroilor căzuți în Teatrele de Operații și pe teritoriul României, din Parcul Tineretului – Ceremonie militară de depuneri de coroane de flori;
- 25 octombrie, ora 18.30 – Retragere cu torțe pe traseul Cercul Militar Național (Str. Constantin Mille nr. 1) – B-dul Regina Elisabeta, B-dul Mihail Kogălniceanu, Splaiul Independenței, Podul Cotroceni, Șoseaua Cotroceni, B-dul Iuliu Maniu, B-dul Vasile Milea, Statul Major al Forțelor Terestre (Str. Drumul Taberei nr 7 H).

La Satu Mare, activitățile se vor desfășura după următorul program:
- 24 octombrie, ora 16.00, Monumentul Eroilor - Festivitatea de sosire a “Ștafetei Veteranilor”;
- 25 octombrie, ora 9.00, Monumentul Eroilor – Ceremonie de depuneri de coroane de flori.

La Carei, activitățile se vor desfășura după următorul program:
- 25 octombrie, ora 12.30, Ansamblul monumental – Ceremonie militară și religioasă de depuneri de coroane de flori, festivitatea de sosire a “Ștafetei Veteranilor” și depunerea Jurământului militar de către studenții Academiei Forțelor Terestre din Sibiu;
- 25 octombrie, ora 14.30, Sala de spectacole a Palatului Karoly – Recital susținut de maestrul Nicolae Voiculeț, împreună cu Muzica Reprezentativă a M.Ap.N.

La Arad, activitățile se vor desfășura după următorul program:
- 25 octombrie, ora 12.00, Monumentul Ostașului Necunoscut din Piața Avram Iancu - Ceremonie militară de depuneri de coroane de flori, expoziție de tehnică și echipamente ale armatelor României și SUA și concert al Fanfarei USAREUR și al Muzicii Militare a M.Ap.N.

În localitatea Teiș, județul Dâmbovița, va avea loc, pe 22 octombrie, de la ora 10.00, ceremonia de reinaugurare a Cimitirului de Onoare Românesc.

La Rossoșka, în regiunea Volgograd (fostă Stalingrad), Federația Rusă, pe 25 octombrie, de la ora 10.00, va fi organizată o ceremonie oficială de inaugurare a Cimitirului de onoare românesc, prima necropolă de război construită pentru militarii români căzuți în lupta de la Stalingrad.

O altă ceremonie militară de depuneri de coroane de flori se va desfășura la Cimitirul Eroilor Români din Rakoskersztur, Budapesta, pe 27 octombrie.

Cu prilejul Zilei Armatei României, Statele majore ale categoriilor de forțe ale armatei, comandamentele, marile unități și unitățile militare de pe întreg teritoriul țării organizează Ziua Porților Deschise, activități cultural-artistice și sportive, simpozioane, întâlniri cu veteranii de război, expoziții, gale de filme, spectacole și activități de îngrijire a cimitirelor și monumentelor eroilor.

În școli, licee și colegii din marile garnizoane se desfășoară proiectul “Ziua Armatei României în școli”, iar militarii organizați voluntar în grupul INVICTUS România continuă “Ștafeta Veteranilor”.

* * *

Eliberarea teritoriului național, în toamna anului 1944, a fost obținută prin lupta a peste 520.000 de militari români, din care 58.330 au fost uciși, răniți sau dați dispăruți. Armata României a continuat apoi să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei și Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe și sacrificii, la marea victorie obținută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.