Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 223


MESAJUL MINISTRULUI APĂRĂRII NAȚIONALE CU PRILEJUL ZILEI ARMATEI ROMÂNIEI - 25 OCTOMBRIE 2015 -


25 Octombrie este o zi importantă pentru țara noastră - Ziua Armatei României, sărbătoare cu o rezonanță specială în conștiința și istoria poporului român, moment cu valoare de simbol al împlinirii naționale. La data de 25 octombrie 1944, ostașii Armatei noastre eliberau localitățile Carei și Satu Mare din Ardealul răpit prin Dictatul de la Viena.

Anul acesta sărbătorim 70 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, 70 de ani de pace, 70 de ani departe de ororile unui război care a marcat întreaga omenire. Din statisticile oficiale, prețul plătit de țara noastră, la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, a fost unul dureros, România înregistrând peste 900.000 de morți, răniți, dispăruți, prizonieri și invalizi de război (dintre care circa 92.000 de militari și-au pierdut viața).

În semn de prețuire pentru cei care au scris cu sângele și sacrificiul lor, cu devotament și curaj, istoria glorioasă a țării, Guvernul României a declarat anul 2015 drept „Anul Veteranilor de Război”, iar Ministerul Apărării Naționale și-a asumat organizarea unor serii de acțiuni comemorative, pe durata întregului an, în toate marile garnizoane din țară.

La șapte decenii de la încheierea acestui război, cu prilejul Zilei Armatei României, noi, generațiile care le-au urmat, dar care nu i-au uitat, ne înclinăm cu respect și recunoștință în fața memoriei eroilor care și-au pierdut viața pe câmpul de luptă. Transmitem, totodată, un gând de prețuire celor 20.000 de veterani de război, 760 de văduve de război și 102.000 văduve de veterani de război.

Armata este una dintre instituțiile care și-au definit menirea și împlinit destinul de a acționa permanent în slujba poporului, în toate momentele fierbinți ale istoriei naționale. Fidelă misiunilor încredințate în toată existența sa – apărarea independenței, suveranității și integrității teritoriale, Oastea țării a învins duritatea vremurilor și a făurit oameni cu caractere puternice, de învingători.

Alături de Biserică, Armata a reprezentat – și continuă să fie – unul dintre pilonii pe care întreaga națiune s-a sprijinit în momentele grele.

Ziua Armatei României constituie, pentru militarii aflați la datorie în țară sau departe de hotarele ei, prilej de a cinsti și evoca faptele de arme ale înaintașilor care, prin jertfa lor pe câmpul de luptă, au înnobilat sensul cuvintelor ONOARE și PATRIE.

Prin misiunile îndeplinite în țară și în teatrele de operații, militarii români se ridică la înălțimea faptelor de arme ale înaintașilor. Gândurile noastre se îndreaptă, în aceste momente, către militarii aflați în misiuni, departe de cei dragi, în teatrele de operații din Afganistan, Balcanii de Vest, sub egida NATO ori în operațiuni conduse de ONU, UE sau OSCE. Ei demonstrează hotărârea noastră de a ne respecta angajamentele internaționale, de a întări statutul României de țară furnizoare de securitate în regiune, care contribuie din plin la efortul global de instaurare a unui climat de securitate și pace în lume.

Participarea armatei noastre la operațiuni umanitare, de menținere a păcii și de combatere a terorismului va rămâne un obiectiv de bază al politicii de securitate românești.

Traversăm, alături de aliații noștri, o perioadă complexă din punct de vedere al situației de securitate. Criza din Ucraina și evenimentele din flancul sudic au impus Alianței Nord-Atlantice regândirea priorităților și implementarea măsurilor de reasigurare și adaptare a statelor membre la noua situație.În acest sens, s-a trecut la fundamentarea unei noi viziuni strategice, care presupune realizarea creșterii vitezei de reacție și constituirea unor structuri de comandă și control pentru prevenirea și contracararea noilor amenințări, incluse în cadrul Planului de Acțiune pentru Creșterea Capacității Operaționale a Alianței.

România, în acord cu angajamentele asumate, implementează propriile măsuri de reconfigurare și adaptare a capacităților defensive la realitățile generate de degradarea mediului de securitate din vecinătatea noastră.

Unitatea de integrare a forțelor NATO (NFIU) a fost deja activată, iar Comandamentul Diviziei Multinaționale de Sud-Est va fi constituit în scurt timp. Cele două structuri de comandă-control aliate, care vor funcționa pe teritoriul țării noastre, înseamnă o prezență vizibilă și persistentă a NATO în România și vor avea un rol-cheie în asigurarea legăturii dintre forțele naționale și cele NATO, îndeplinind funcțiuni de comandă și control în situațiile în care s-ar impune dislocarea noii Forțe de Reacție Rapidă a Alianței.

În plan național, prioritatea noastră de bază va fi consolidarea capacității operaționale a Armatei României. În acest sens am reușit să asigurăm creșterea semnificativă a alocațiilor bugetare pentru apărare, iar din anul 2017 vom asigura alocarea a 2 la sută din PIB bugetului Apărării, pentru următorii 10 ani. Tot în cadrul măsurilor de întărire a capacității de acțiune a structurilor militare, am sporit, în acest an, de aproape trei ori numărul exercițiilor de pregătire și antrenament, din cele aproape 340 de exerciții din acest an, aproximativ 40 fiind cu participare internațională.

O importanță deosebită vom acorda, în continuare, și implementării măsurilor stabilite prin parteneriatele strategice ale României, în special cel cu Statele Unite ale Americii, cu cele două dimensiuni importante ale sale, proiectul scutului antibalistic de la Deveselu și dezvoltarea nodului multimodal din cadrul Centrului de tranzit de la Mihail Kogălniceanu.

Doamnelor și domnilor generali, amirali, ofițeri, maiștri militari, subofițeri, elevi și studenți, soldați și gradați profesioniști, personal civil,

Ziua Armatei României constituie, pentru întreaga națiune, ocazia de a vă mulțumi pentru curajul, devotamentul și profesionalismul dumneavoastră.

Mă alătur acestor gânduri, adresând cele mai calde felicitări și urări de succes în activitate întregului personal al armatei, precum și celor aflați în rezervă sau în retragere și, în mod special, veteranilor de război, de ieri și de azi, ai Armatei noastre.

Cinstim, cu prețuire și respect, memoria eroilor căzuți la datorie în teatrele de operații și suntem alături de familiile acestora, pe care le asigurăm, încă o dată, de sprijinul nostru. Gânduri bune și urări de sănătate transmit și militarilor răniți în misiunile executate în teatrele de operații. Curajul și spiritul lor de sacrificiu îi inspiră și îi întăresc pe toți cei care au ales să-și servească Patria în uniforma Oștirii Române.

Dumnezeu să binecuvânteze Armata României!
La mulți ani!


MINISTRUL APĂRĂRII NAȚIONALE

MIRCEA DUȘA


.