Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 239


Lucrările Comitetului Director al EDA și Consiliului Afaceri Externe în formatul miniștrilor apărării din statele membre UE


O delegație a Ministerului Apărării Naționale, condusă de secretarul de stat pentru Politica de apărare și planificare, Valeriu Nicuț, a participat marți, 17 noiembrie, la reuniunile Comitetului Director al Agenției Europene de Apărare (EDA) și Consiliului Afaceri Externe în formatul miniștrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene, desfășurate la Bruxelles.

În deschiderea lucrărilor, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri externe și politica de securitate, Federica Mogherini, a condamnat atacurile teroriste din 13 noiembrie de la Paris, iar ministrul francez al apărării, Jean Yves Le Drian a solicitat asistență, invocând prevederile articolului 42.7 al Tratatului de la Lisabona privind clauza de asistență reciprocă.

Dezbaterile din cadrul Consiliul Afaceri Externe s-au concentrat pe Planul de Acțiune pentru Apărare al Comisiei Europene și pe necesitatea construirii capacităților de apărare ca sprijin pentru securitate și dezvoltare. De asemenea, au fost abordate subiecte referitoare la operațiile și misiunile curente desfășurate sub egida Politicii de Securitate și Apărare Comună. La discuțiile din cadrul Consiliului Afaceri Externe a participat Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

Pe timpul reuniunii Comitetului Director al Agenției Europene de Apărare s-au discutat bugetul agenției pentru anul 2016, cadrul trianual de planificare pentru perioada 2016 - 2018 și stadiul derulării activităților pentru implementarea sarcinilor prioritare ale EDA și acțiunile viitoare pentru dezvoltarea capabilităților.


Biroul de Presă