Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 246


Șeful Gărzii Naționale din SUA, generalul Frank J. GRASS, în vizită în România


Ministrul apărării naționale, Mihnea Motoc, l-a primit vineri, 27 noiembrie, la sediul M.Ap.N., pe șeful Gărzii Naționale din SUA, generalul Frank J. Grass, aflat în vizită oficială în România.

Agenda discuțiilor a inclus aspecte legate de contextul de securitate actual, cooperarea bilaterală în cadrul oferit de Declarația Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România și SUA, implementarea măsurilor de asigurare pentru România, cooperarea în teatrul de operații din Afganistan, precum și unele elemente legate de pregătirea agendei viitorului Summit NATO de la Varșovia, din iulie 2016, pe dimensiunea de adaptare strategică a Alianței.

Ministrul român al apărării a evidențiat sprijinul esențial pe care Statele Unite ale Americii îl asigură țării noastre în contextul regional de securitate pe care îl traversăm, cu accent pe activitățile și exercițiile desfășurate în comun de forțele armate române cu Garda Națională a SUA, în particular cu Garda Națională a Statului Alabama.

Oficialul român a evidențiat, în perspectiva Summit-ului NATO, interesul pentru adaptarea pe termen lung a Alianței, cu o atenție adecvată acordată regiunii Mării Negre, și unei posturi de descurajare și apărare eficiente bazată pe o prezență aliată robustă pe flancul de est al NATO.

Aflat în România la invitația șefului Statului Major General, generalul–locotenent Nicolae Ciucă, șeful Gărzii Naționale din SUA a purtat o serie de convorbiri oficiale la Statul Major General al Armatei României.

Cu această ocazie, generalul-locotenent Nicolae Ciucă a prezentat oaspeților americani prioritățile Armatei României pentru perioada următoare, precum și o informare cu privire la angajamentul militarilor români în misiunea “Resolute Support” din Afganistan.

A fost analizat, de asemenea, stadiul implementării obiectivelor asumate în cadrul Planului de acțiune al Alianței pentru creșterea capacității operaționale în termenele agreate, subliniindu-se importanța înființării pe teritoriul României a celor două structuri de comandă-control aliate, Unitatea pentru Integrarea Forțelor NATO și Comandamentul Diviziei Multinaționale de Sud-Est, care vor asigura o prezență vizibilă și persistentă a NATO în România și vor avea un rol cheie în asigurarea legăturii dintre forțele naționale și cele aliate.

Au fost abordate, de asemenea, teme referitoare la cooperarea militarilor români cu militarii americani din Garda Națională a SUA, în cadrul exercițiilor comune de instruire și programelor desfășurate prin Programul de Parteneriat cu Garda Națională din Statul Alabama, precum și în cadrul misiunii „Resolute Support” din Afganistan.
Generalul-locotenent Ciucă a mulțumit șefului Gărzii Naționale din SUA pentru sprijinul constant acordat Armatei României în ultimii 20 de ani, prin intermediul Gărzii Naționale a statului Alabama, subliniind creșterea complexității procesului de instruire comună, prin exercițiile tactice cu trupe în teren organizate, în acest an, cu unitățile de cercetare -„Red Dragon”, geniu -„Resolute Castle” și forțe aeriene -”Dacian Warhawk” și „Dacian Viper”.


Biroul de Presă