
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Comunicat de presã
Prevederile cuprinse în Ordonanþa de Urgenþã adoptatã de Guvernul României miercuri, 9 decembrie, cu referire la modificarea ºi completarea Legii nr. 223 din 2015 privind pensiile militare de stat, sunt rezultatul mai multor etape de negocieri la care au participat echipe de specialiºti din Sistemul naþional de apãrare, ordine publicã ºi siguranþã naþionalã, împreunã cu reprezentanþi ai structurilor sindicale ºi asociative din sistem, precum ºi ai pensionarilor militari.
Misiunea asumatã de echipa interministerialã de specialiºti a fost aceea de a remedia blocajele ºi dificultãþile de naturã legalã ºi proceduralã manifestate în punerea în aplicare a noii legi a pensiilor militare de stat.
Legea nr. 223 din 2015 privind pensiile militare de stat va intra în vigoare la 1 ianuarie 2016, de aceea era absolut necesar sã se gãseascã o formulã care sã fie adoptatã pânã la sfârºitul anului ºi care sã creeze condiþiile aplicãrii acesteia, într-o formã sustenabilã ºi previzibilã, într-o manierã care sã asigure echilibrul, coerenþa, realismul, dar ºi justa recompensare a rigorilor, constrângerilor ºi riscurilor specifice carierei militare.
A fost nevoie de clarificarea unor prevederi ale legii, care nu asigurau tratamentul unitar, just ºi echitabil între toþi militarii, atât între cei care urmeazã sã se pensioneze, cât, mai ales, între aceºtia ºi cei deja pensionaþi.
Prin modificãrile survenite în cursul procesului legislativ al adoptãrii Legii nr. 223 din 2015 privind pensiile militare de stat, se creaserã contradicþii de reglementare. Astfel, legea prevedea, la art. 2 lit. b) principiul egalitãþii în stabilirea drepturilor, potrivit cãruia se asigurã un tratament nediscriminatoriu persoanelor aflate în aceeaºi situaþie juridicã, însã lãsa posibilitatea luãrii în considerare, la stabilirea bazei de calcul, a unor venituri conjuncturale, de naturã nesalarialã, neaccesibile tuturor cadrelor militare, conducând astfel la stabilirea unor pensii foarte diferite în cuantum pentru militari care au avut cariere cvasiidentice.
În ceea ce priveºte modificãrile aduse nivelului de pornire a calculului pensiei, principiul avut în vedere este acela al evaluãrii juste a importanþei carierei militare, cadrele fiind astfel motivate ºi cointeresate sã dezvolte evoluþia profesionalã pe durate cât mai mari, în consonanþã ºi cu interesele instituþiilor angajatoare. Concret, pornind de la pragul de 65% stabilit pentru o vechime cumulatã de 25 de ani, militarii primesc procente pentru fiecare an lucrat peste aceastã limitã, pânã la maximum 85%. Mai mult, la cuantumul pensiei stabilite astfel se adaugã, potrivit Legii nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, un spor de pânã la 20% pentru militarii care au îndeplinit serviciul militar cel puþin 25 de ani.
Totodatã, precizãm cã, prin modificarea legii, neintratã încã în vigoare, nu au fost afectate dispoziþii care protejeazã drepturile deja câºtigate de beneficiari, respectiv menþinerea în platã a cuantumului mai avantajos, precum ºi posibilitatea de a opta pentru modul de calcul mai favorabil pentru o perioadã de cinci ani de la aplicarea legii. Au fost, de asemenea, menþinute prevederile referitoare la restituirea sumelor de care au fost privaþi unii pensionari în momentul trecerii la sistemul public de pensii.
Aceste abordãri vin sã garanteze faptul cã niciunui pensionar militar nu îi vor fi, în niciun caz, diminuate veniturile aflate în platã.
Biroul de Presã