
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
PRIORITÃÞILE BUGETULUI M.Ap.N. 2016
Propunerea de buget pentru apãrare în 2016 este de 11.230.284 mii lei (reprezentând 1,50% din PIB-ul utilizat ca bazã de calcul pentru bugetul anului 2016 ), la care se adaugã credite de angajament în sumã de 1.571.100 mii lei, prin utilizarea cãrora cheltuielile pe anul viitor pot ajunge la 1,70 % din PIB.
În condiþiile în care execuþia (prognozatã) a bugetului pe 2015 va fi de pânã la 1,5 % din PIB-ul utilizat ca bazã de calcul pentru 2015 , o astfel de alocare pentru anul viitor reprezintã o þintã intermediarã realistã care:
permite continuarea trendului ascendent început în anul 2013, când a fost stopat declinul bugetului apãrãrii;
conferã ºansa unicã de a accelera realizarea unor programe de înzestrare majore;
dã credibilitate posibilitãþii realizãrii saltului la 2% din PIB, începând cu 2017, conform Acordului politic naþional privind creºterea finanþãrii pentru apãrare.
Prioritãþile bugetare ale M.Ap.N. sunt calibrate pe prevederile Programului privind transformarea, dezvoltarea ºi înzestrarea Armatei României pânã în anul 2027 ºi în perspectivã ºi se referã, în principal, la ridicarea nivelului de instruire, achiziþiile pentru înzestrare, creºterea stãrii de operativitate a echipamentelor militare existente ºi continuarea participãrii la misiunile internaþionale.
INSTRUIREA
Creºterea nivelului de instruire al militarilor români constituie una dintre prioritãþile majore avute în vedere în procesul de planificare a resurselor financiare ale Apãrãrii. Începând cu anul 2014, numãrul de exerciþii de instruire bilaterale sau multinaþionale pe teritoriul României ºi în afara acestuia a crescut, anual, cu peste 25%. Pe parcursul anului 2015, au fost desfãºurate peste 400 de exerciþii majore, dintre care 112 bilaterale ºi multinaþionale.
Tot din anul 2014, ca mãsurã cuprinsã în Planul de Acþiune pentru creºterea capacitãþii operaþionale a Alianþei, România a inclus un numãr semnificativ de exerciþii multinaþionale în programul de exerciþii al NATO, o parte dintre acestea fiind interconectate cu exerciþii similare desfãºurate de alte þãri.
Alocãrile prognozate pentru 2016 vor permite pãstrarea ritmului de creºtere în acest domeniu, în ceea ce priveºte complexitatea ºi numãrul de participanþi la exerciþii.
ÎNZESTRAREA
Prin alocarea pentru înzestrare a 28,8% din bugetul M.Ap.N., România se încadreazã, în 2016, în ponderea recomandatã de NATO pentru cheltuielile de înzestrare.
Concomitent cu finanþarea programelor majore în derulare (în special Programul Avion multirol), bugetul propus pentru 2016 va permite iniþierea unor programe de înzestrare critice pentru realizarea capabilitãþilor asumate, cum ar fi:
Realizarea sistemelor comunicaþii ºi informaticã fix ºi dislocabil pentru Comandamentul Diviziei Multinaþionale de Sud-Est;
Modernizarea fregatelor T 22 R – etapa a II-a (capacitatea operaþionalã completã) ºi alte echipamente pentru Forþele Navale;
Achiziþia/modernizarea unor maºini de luptã blindate
Platforme de transport multifuncþionale;
Reparaþii capitale la unele aeronave;
De asemenea, bugetul propus va permite cofinanþarea proiectelor de investiþii realizate prin Programul NATO de Investiþii în Securitate – NSIP, inclusiv pentru implementarea proiectelor care vizeazã asigurarea condiþiilor pentru prepoziþionarea unor echipamente NATO pe teritoriul României;
OPERATIVITATEA ECHIPAMENTELOR MILITARE
Participarea armatei la misiuni ºi exerciþii de pregãtire impune, pe lângã asigurarea combustibilului necesar, ºi menþinerea unei stãri de operativitate corespunzãtoare a echipamentelor militare. Bugetul propus pentru 2016 prevede alocarea de fonduri pentru mentenanþa acestor echipamente, respectiv piese de schimb ºi lucrãri de reparaþii. Va fi, de asemenea, asiguratã cu prioritate starea de operativitate pentru toate structurile puse la dispoziþia NATO, celor aflate în serviciul de luptã permanent ºi a celor destinate pentru reacþia imediatã, indiferent dacã participã sau nu la exerciþiile planificate.
PARTICIPAREA LA MISIUNI INTERNAÞIONALE
Bugetul previzionat pentru anul viitor are în vedere susþinerea financiarã a participãrii la misiuni ºi operaþiuni militare în afara teritoriului statului român. Suma alocatã creºte de la 138,2 milioane lei în anul 2015 la 143,4 milioane lei în anul 2016, asigurând integral aceastã categorie de cheltuieli în conformitate cu aprobãrile CSAT, în principal pentru misiunea NATO din Afganistan Resolute Support.
Alocãrile bugetare previzionate pentru 2016 vor permite preluarea în totalitate a efectelor creºterilor salariale stabilite în anul 2015, precum ºi a celor generate de intrarea în vigoare a noilor reglementãri aplicabile pensiilor militare, menþinând accentul prioritar acordat cheltuielilor de sporire a capacitãþii operaþionale ºi de înzestrare cu tehnicã modernã.
Biroul de Presã