Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 265


Procesul de modernizare a elicopterelor IAR-330 Puma naval a fost finalizat


Ceremonia ocazionată de încheierea procesului de modernizare a elicopterelor IAR-330 Puma naval a avut loc astăzi, 17 decembrie, la sediul IAR S.A. Brașov, în prezența viceprim-ministrului, ministrul economiei, comerțului și relațiilor cu mediul de afaceri, Costin Borc, a ministrului apărării naționale, Mihnea Motoc, a șefului Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, a secretarului de stat pentru armamente, Gabriel-Beniamin Leș, a șefului Statului Major al Forțelor Navale, contraamiralul Alexandru Mîrșu și a directorului general al IAR S.A. Brașov, Neculai Banea.

Programul de dotare a Forțelor Navale Române cu acest tip de elicoptere - ultimul dintre cele trei, în configurație finală, fiind recepționat astăzi - a început în anul 2005, ca parte integrantă a programului de modernizare a fregatelor tip F 22. Cele trei elicoptere fac parte din Grupul de Elicoptere Tuzla și operează de la bordul fregatelor Regele Ferdinand, Regina Maria și Mărășești.

Modernizarea s-a derulat în etape, sistemele și echipamentele fiind integrate gradual, pentru a permite personalului navigant să se adapteze, treptat, cerințelor operaționale.

Prin încheierea acestui program, elicopterele Forțelor Navale Române sunt pregătite pentru lupta anti-submarin, lupta împotriva navelor de suprafață, efectuarea misiunilor de supraveghere maritimă, realizarea misiunilor de căutare și salvare pe mare și pe uscat, executarea misiunilor de transport logistic (transport cargo, transport trupe, evacuare medicală), executarea misiunilor de luptă împotriva pirateriei navale.

În cadrul ceremoniei a avut loc și o demonstrație de zbor cu elicopterul IAR-330 Puma naval.

„Demonstrația a fost admirabilă. Recepționarea ultimului elicopter naval reprezintă un exemplu de cooperare între M.Ap.N. și industria de apărare. Elicopterul și-a dovedit eficiența în Operația Atalanta și în Marea Mediterană. Astăzi, apărarea contează decisiv în ecuația de securitate. România trebuie să-și permită armata de care are nevoie, iar Forțele Navale au acum o capabilitate care ne permite să fim compatibili cu NATO”, a declarat ministrul apărării naționale.

La activitate au participat și specialiști din cadrul Ministerului Apărării Naționale și ai companiilor românești și străine care au cooperat la realizarea în bune condiții a proiectului de modernizare. Detalii suplimentare puteți găsi pe pagina din internet a Statului Major al Forțelor Navale www.navy.ro.


Secția Presă