MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 266
Ceremonia de declarare a capabilitãþii tehnice a facilitãþii antirachetã Aegis Ashore de la Deveselu

Ministrul apãrãrii naþionale, Mihnea Motoc, a participat vineri, 18 decembrie, la ceremonia de declarare a capabilitãþii tehnice a facilitãþii antirachetã Aegis Ashore, din cadrul Bazei militare de la Deveselu, gãzduitã de ministrul afacerilor externe, Lazãr Comãnescu, la sediul M.A.E.

La eveniment au fost prezenþi ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, E.S. Hans Klemm, directorul Agenþiei pentru Apãrarea Antirachetã a SUA, viceamiralul James D. Syring, ºi asistentul Secretarului General al NATO, Patrick Auroy.

În intervenþia sa, ministrul Mihnea Motoc a caracterizat sistemul antirachetã de la Deveselu drept „cel mai important proiect strategic româno-american”, subliniind faptul cã facilitatea, a cãrei capabilitate tehnicã a fost declaratã astãzi, „contribuie concret la securitatea României, dar ºi a SUA”. „În context NATO, gãzduirea de cãtre România a unor elemente de apãrare antirachetã reprezintã o solidã confirmare a profilului activ pe care ni l-am asumat încã de la aderarea la Alianþã”, a spus ministrul.

Ministrul apãrãrii naþionale a arãtat cã programul Abordãrii Europene Adaptive în Etape (European Phased Adaptive Approach / EPAA) este conform cu angajamentele comune privind arhitectura antirachetã cuprinzãtoare a NATO, iar sistemul defensiv de la Deveselu reprezintã, astfel, o contribuþie importantã la dezvoltarea capacitãþilor Alianþei Nord-Atlantice în acest domeniu.

Subliniind faptul cã România ºi-a onorat la termen toate angajamentele asumate în cadrul acestui proiect, ministrul Motoc a arãtat cã „baza militarã de la Deveselu reprezintã una dintre cele mai moderne unitãþi din administrarea M.Ap.N., în care am investit aproximativ 11,2 milioane de dolari SUA”.

În acest context, ministrul apãrãrii naþionale a apreciat modul impecabil în care s-a derulat dialogul româno-american în aplicarea Acordului bilateral din acest domeniu, precum ºi cooperarea interinstituþionalã, la nivel naþional, în îndeplinirea obiectivelor asumate, desfãºuratã într-o manierã comparabilã „cu tipul de efort conjugat care a precedat ºi permis aderarea noastrã la Alianþã”.