MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 267
Întâlnire între ministrul apãrãrii naþionale ºi ambasadorul SUA

Ministrul apãrãrii naþionale, Mihnea MOTOC, l-a primit vineri, 18 decembrie, la sediul Ministerului Apãrãrii Naþionale, pe ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureºti, E. S. Hans Klemm.

Discuþiile au vizat principalele domenii de pe agenda cooperãrii bilaterale în domeniul apãrãrii, în cadrul oferit de Declaraþia Comunã privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România ºi SUA. Au fost abordate teme privind implementarea mãsurilor de asigurare pentru România prin iniþiativele SUA în acest domeniu, cooperarea în teatrul de operaþii din Afganistan, precum ºi unele elemente conexe pregãtirii agendei viitorului Summit NATO de la Varºovia din iulie 2016, pe dimensiunea de adaptare strategicã a Alianþei.

Întâlnirea a avut loc în contextul în care, în aceastã dimineaþã, a fost declaratã capabilitatea tehnicã a facilitãþii antirachetã Aegis Ashore din cadrul Bazei militare de la Deveselu. Ministrul Motoc a apreciat modul deschis ºi pragmatic în care s-a desfãºurat dialogul româno-american pentru implementarea Acordului bilateral din acest domeniu, evidenþiind faptul cã România ºi-a onorat la termen ºi în integralitate angajamentele asumate în cadrul acestui proiect. A fost evidenþiat caracterul complex al mediului actual de securitate, cu accent asupra evoluþiilor din regiunea extinsã a Mãrii Negre .

Ministrul român al apãrãrii a subliniat rolul esenþial al SUA pentru consolidarea securitãþii þãrii noastre ºi a flancului estic al Alianþei, prin implementarea iniþiativelor concrete specifice – European Reassurance Initiative ºi European Activity Set, precum ºi prin intensificarea programului comun de exerciþii desfãºurate pe teritoriul naþional.

În perspectiva Summit-ului NATO din iulie 2016, a fost evidenþiat interesul comun pentru adaptarea pe termen lung a Alianþei, cu o atenþie adecvatã acordatã regiunii Mãrii Negre ºi posturii de descurajare ºi apãrare eficiente, bazate pe o prezenþã Aliatã robustã pe flancul de est al NATO.