MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 6
România preia preºedinþia anualã a Grupului Director al Batalionului multinaþional de geniu „Tisa”

România va prelua de la Ungaria, în cadrul unei ceremonii care va avea loc joi, 14 ianuarie, la Budapesta, preºedinþia anualã a Grupului Director al Batalionului multinaþional de geniu „TISA”, iniþiativã regionalã la care mai participã Slovacia ºi Ucraina.

Þara noastrã va deþine preºedinþia pe durata anului 2016, urmând sã organizeze mai multe reuniuni la nivel de experþi ºi ale Grupului Director, dar ºi exerciþiul multinaþional „BLONDE AVALANCHE 2016”, la care vor participa structuri de geniu din cele patru state membre.

Printre prioritãþile României, la preºedinþia Grupului Director, se numãrã creºterea vizibilitãþii iniþiativei ºi promovarea politicii „uºilor deschise” pentru atragerea unor noi membri ºi continuarea demersurilor pentru extinderea zonei de responsabilitate a Batalionului multinaþional de geniu „TISA”. De asemenea, se urmãreºte îmbunãtãþirea procedurilor de operare în scopul realizãrii unei mai bune coordonãri în cadrul iniþiativei ºi organizarea, în condiþii optime, a exerciþiului „BLONDE AVALANCHE 2016”.

La ceremonia din Ungaria va lua parte o delegaþie a Statului Major General, condusã de generalul-maior Cristinel CERNEA, locþiitorul pentru operaþii ºi instrucþie al ºefului SMG.

* * *

La întâlnirea trilateralã a miniºtrilor apãrãrii din România, Ucraina ºi Ungaria, care a avut loc la Ujgorod pe data de 15 ianuarie 1999, ministrul ucrainean a propus constituirea unei unitãþi multinaþionale de geniu în zona Tisei, în scopul participãrii la operaþiuni internaþionale de menþinere a pãcii ºi umanitare, dar ºi pentru limitarea ºi înlãturarea efectelor unor calamitãþi produse în zona de responsabilitate. Ulterior, Slovacia s-a raliat Iniþiativei Tisa, iar Acordul interguvernamental dintre cele patru state privind înfiinþarea Batalionului multinaþional de geniu „TISA” a fost semnat la 18 ianuarie 2002.

Obiectivele iniþiativei sunt, printre altele, dezvoltarea cooperãrii - ca parte a eforturilor regionale pe linia creºterii încrederii, flexibilitãþii ºi interoperabilitãþii, accentuarea importanþei relaþiilor militare multilaterale pentru întãrirea pãcii ºi stabilitãþii în Europa, angajarea batalionului în misiuni umanitare.

Preºedinþia iniþiativei este deþinutã pentru un an, prin rotaþie, de cãtre þãrile membre, în ordine alfabeticã, dupã denumirea în limba englezã, iar organele de conducere sunt Grupul Director ºi Grupul multinaþional de lucru. Structura de comandã ºi control cuprinde un comandament multinaþional ºi câte o companie de geniu din fiecare þarã participantã. România a deþiunt preºedinþia iniþiativei în anii 2004, 2008 ºi 2012. Batalionul desfãºoarã exerciþii de pregãtire în comun o datã pe an, pe teritoriul fiecãreia dintre pãrþi, prin rotaþie, denumirea genericã a acestora fiind „BLONDE AVALANCHE”.