Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 20


Autoevaluarea activității militarilor Brigăzii 6 Operații Speciale


Autoevaluarea activității Brigăzii 6 Operații Speciale “Mihai Viteazul”, din Târgu Mureș, a avut loc astăzi, 29 ianuarie, în prezența ministrului apărării naționale, Mihnea Motoc, și a șefului Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă.

Comandantul Brigăzii 6 Operații Speciale, general de brigadă Mircea Dan Șuta, a prezentat activitatea militarilor unității în anul 2015, realizările și misiunile importante pe care aceștia le-au efectuat, în țară și în străinătate.

De asemenea, au fost vizitate facilitățile de instruire, o expoziție statică cu echipament și tehnică utilizate în activitățile curente, iar militarii forțelor pentru operații speciale (FOS) au prezentat un exercițiu dinamic.

Ministrul Mihnea Motoc a subliniat importanța misiunilor executate de forțele pentru operații speciale, a apreciat eforturile acestora pe timpul exercițiilor, dar în special în misiunile din teatrele de operații și le-a arătat disponibilitatea conducerii ministerului de a-i sprijini în îndeplinirea obiectivelor.

* * *

Forțele pentru operații speciale moderne au fost înființate în Armata României la 1 martie 2003, când a luat ființă Batalionul 1 Forțe Speciale, iar la 25 octombrie 2011 s-a înființat Brigada 6 Operații Speciale „Mihai Viteazul”.

Începând cu anul 2004 s-au derulat numeroase activități de instruire în comun cu structurile similare din armatele țărilor membre ale NATO, iar militarii au participat la exerciții organizate în țară și în străinătate.

Din anul 2006, militarii din FOS au luat parte la misiuni în Afganistan, în general împreună cu cei ai detașamentelor din Forțele Armate ale SUA. Misiunea de bază a subunităților FOS românești a fost și continuă să fie asistența militară în sprijinul structurilor de forțe speciale afgane. În cei peste 10 ani de prezență în Afganistan, militarii și-au demonstrat competențele și spiritul de sacrificiu, personalul brigăzii primind peste 400 de medalii, ordine, decorații și distincții americane.

Trei militari din cadrul FOS și-au sacrificat viața în teatrul de operații afgan - maiorul post-mortem Tiberius
Petre (2009), căruia i s-a conferit Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler, cu însemn de război, și sublocotenenții (p.m.) Claudiu Popa și Adrian Postelnicu (2013), cărora li s-a conferit Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari.


Secția Presă