
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Prima sesiune a reuniunii de la Bruxelles
Miniºtrii au luat notã de progresele înregistrate în implementarea RAP ºi au decis continuarea acestui proces într-un ritm susþinut, astfel încât, pânã la Summit-ul de la Varºovia, sã fie realizate obiectivele asumate în anul 2014.
În acelaºi timp, a fost adoptatã o decizie de principiu privind consolidarea prezenþei înaintate pe flancul estic ºi s-a solicitat autoritãþilor militare aliate sã pregãteascã ºi sã prezinte propuneri concrete în acest sens.
De asemenea, autoritãþile militare urmeazã sã avanseze sugestii de gestionare a provocãrilor provenite din proximitatea sudicã a NATO.
O altã decizie adoptatã a fost cea privind declararea capacitãþii operaþionale iniþiale a Capabilitãþilor Întrunite de Culegere de Informaþii, Supraveghere ºi Recunoaºtere (JISR) ale NATO.
Ministrul român al apãrãrii a salutat progresele obþinute în implementarea RAP ºi a prezentat contribuþia României la acest proces, amintind dublarea participãrii naþionale la Forþa Îmbunãtãþitã de Rãspuns a NATO (enhanced NATO Response Force- eNRF), progresele obþinute în activarea ºi operaþionalizarea Unitãþii NATO de Integrare a Forþelor ºi a Comandamentului Multinaþional de Divizie Sud-Est (MND SE), creºterea semnificativã a participãrii la exerciþii ºi activitãþi de instruire. A reafirmat angajamentul autoritãþilor de la Bucureºti de sporire a resurselor alocate apãrãrii, în scopul atingerii obiectivului NATO de alocare a doi la sutã din Produsul Intern Brut, începând cu anul 2017. Ministrul Motoc a susþinut, totodatã, deciziile privind consolidarea prezenþei aliate înaintate în zona de est, prezentând viziunea României cu privire la mãsurile care ar putea fi aplicate în acest sens pe dimensiunea sudicã a flancului estic al NATO.
Secþia Presã