
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Dezbaterile celei de-a doua zile a Reuniunii ministeriale a NATO
Cu acest prilej, a fost declaratã capacitatea operaþionalã iniþialã pentru capabilitatea întrunitã de culegere de informaþii, supraveghere ºi recunoaºtere (JISR), care reprezintã un element cheie pentru desfãºurarea operaþiilor conduse de NATO, ce vizeazã asigurarea superioritãþii informaþionale pentru forþele Alianþei.
Prin deciziile adoptate, întâlnirea a constituit un moment important în conturarea rezultatelor Summit-ului de la Varºovia, hotãrârile actuale urmând sã fie consolidate la ministeriala din iunie, importanþa deosebitã a acestora având potenþialul de a genera angajamente politice concrete ale statelor membre în perspectiva Summit-ului.
Totodatã, s-au stabilit direcþiile viitoare de acþiune pentru domenii care au implicaþii largi în sfera securitãþii ºi apãrãrii, precum creºterea capacitãþii naþionale de rezilienþã la provocãrile actuale de securitate, apãrarea ciberneticã, contracararea ameninþãrilor hibride, apãrarea împotriva rachetelor balistice ºi adaptarea instituþionalã. Statele membre au reconfirmat angajamentul privind alocarea resurselor bugetare necesare pentru apãrare, în vederea consolidãrii capabilitãþilor la dispoziþia NATO.
În context, ministrul Mihnea Motoc a reiterat angajamentul autoritãþilor române de creºtere a alocaþiilor bugetare pentru apãrare, în vederea atingerii þintei de doi la sutã din PIB începând cu anul 2017, ca bazã solidã pentru procesul consolidãrii capabilitãþilor naþionale de apãrare.
Referitor la declararea capabilitãþii operaþionale iniþiale a Sistemului NATO de apãrare împotriva rachetelor antibalistice (NATO BMD) cu ocazia Summit-ului de la Varºovia, obiectiv important al României, ministrul apãrãrii naþionale a asigurat statele aliate cu privire la respectarea termenelor de operaþionalizare a sistemului de la Deveselu, care faciliteazã dezvoltarea arhitecturii NATO BMD, conform obiectivului stabilit.
Mihnea Motoc a precizat cã þara noastrã rãmâne angajatã în Afganistan prin menþinerea nivelului actual de trupe, în parametrii aprobaþi de CSAT, în anul 2016.
Discuþiile asupra situaþiei din Afganistan au evidenþiat preocuparea pentru identificarea modalitãþilor adecvate de adaptare a angajamentului NATO în aceastã þarã, atât prin intermediul actualei misiuni Resolute Support, cât ºi prin formula intensificatã a Parteneriatului NATO-Afganistan.
Urmare la solicitarea comunã a Germaniei, Turciei ºi Greciei, formulatã în prima zi a reuniunii, a fost adoptatã decizia ca autoritãþile militare ale NATO sã identifice modalitãþi concrete de acþiune, inclusiv de cooperare cu Uniunea Europeanã, pentru destructurarea reþelelor criminale de traficanþi din Marea Egee.
La nivelul Comisiei NATO-Georgia, care a încheiat Reuniunea de la Bruxelles, a fost abordat stadiul implementãrii Pachetului substanþial NATO-Georgia (PSM), în special din perspectiva identificãrii unor domenii adiþionale de cooperare în cadrul oferit de iniþiativa de dezvoltare a capacitãþilor de apãrare. Oficialul român, în calitate de reprezentant al statului care deþine rolul de Ambasadã NATO Punct de Contact la Tbilisi, a felicitat autoritãþile georgiene pentru progresele obþinute în procesul de reformã ºi contribuþia la asigurarea securitãþii ºi stabilitãþii pe plan internaþional, prin participarea semnificativã la operaþiile Alianþei.
Ministrul apãrãrii naþionale a evidenþiat faptul cã Georgia este cel mai important contributor non-NATO la misiunea aliatã Resolute Support din Afganistan ºi al doilea, per total, în cadrul misiunii. De asemenea, a subliniat importanþa continuãrii implementãrii PSM în ritm susþinut, reliefând contribuþia României la acest proiect.
În perspectiva Summit-ului de la Varºovia, Mihnea Motoc a fost de pãrere cã la nivel aliat trebuie identificate noi modalitãþi practice de intensificare a cooperãrii, în conformitate cu declaraþia miniºtrilor de externe din decembrie anul trecut privind “politica uºilor deschise”.
În partea a doua a zilei, ministrul apãrãrii naþionale a participat la Reuniunea Coaliþiei internaþionale împotriva ISIL, condusã de SUA. Cu acest prilej au fost analizate modalitãþi de eficientizare a sprijinului acordat de coaliþie forþelor care combat ISIL în Irak ºi Siria în vederea gestionãrii situaþiei de securitate din regiune, inclusiv pe termen lung.
Secþia Presã