Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 45


Dezbatere asupra creșterii calității vieții personalului militar


Ministerul Apărării Naționale a organizat luni, 15 februarie, o dezbatere având ca scop identificarea și explorarea opțiunilor de implementare a unor mecanisme eficiente pentru îmbunătățirea condițiilor sociale ale militarilor.

La eveniment au participat experți din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, precum și reprezentanți ai mediului asociativ al militarilor în rezervă.

Ministrul apărării naționale, Mihnea Motoc, a prezentat planul de implementare a priorităților strategice ale M.Ap.N. pentru anul 2016, cu accent pe creșterea calității vieții personalului Armatei României.

În acest sens, Mihnea Motoc a detaliat cele patru proiecte avute în vedere, respectiv construirea și achiziția de locuințe de serviciu pentru militari, concomitent cu diminuarea fondurilor destinate compensației pentru chirie, construirea unor baze militare cu facilități locative și de servicii, realizarea unor facilități speciale de acces la unele imobile din administrarea M.Ap.N. pentru personalul armatei rănit, a celor care au dobândit alte afecțiuni fizice sau a celor care au devenit invalizi pe timpul, ori din cauza participării la acțiuni militare, precum și acordarea de sprijin medico-social pentru veteranii de război și cadrele militare în rezervă și retragere.

Referitor la cel de-al treilea proiect, ministrul Motoc a declarat că, în prima fază, se are în vedere ca facilitățile să fie realizate la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central și la Stațiunea balneoclimaterică și de recuperare medicală de la Bălțătești, județul Neamț.

S-a mai discutat, de asemenea, despre identificarea unor criterii pragmatice referitoare la stabilirea compensației pentru chirie în mai bună corelare cu circumstanțele specifice categoriilor de beneficiari și garnizoanelor unde activează.

În cadrul dezbaterii au fost analizate, totodată, soluțiile posibile în ceea ce privește construirea și achiziția de locuințe de serviciu pentru militari, în condițiile în care, la nivelul M.Ap.N. este estimat un necesar de 15.000 de astfel de spații locative.

Procesul de consultare s-a desfășurat în acord cu angajamentul de deschidere și transparență asumat de Guvernul României în cadrul planului de implementare a priorităților strategice pe anul 2016 la nivelul M.Ap.N., prima masă rotundă în acest format având loc pe 1 februarie, cu tema alinierii structurii armatei și a managementului resurselor umane la cele mai bune practici ale NATO.


Secția Presă