Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 59


Precizări


La cererea ministrului apărării naționale, Mihnea Motoc, structuri din cadrul M.Ap.N. au analizat situația referitoare la repatrierea militarilor Batalionului 811 Infanterie „Dragonii Transilvani” din Afganistan, constatând următoarele:

Militarilor le-au fost asigurate mijloacele de transport și condițiile necesare pe timpul desfășurării procedurilor de tranzit către garnizoanele de dislocare. Conform legislației în vigoare, mai precis HG nr. 707/2006, privind Regulamentul de aplicare al Codului Vamal, articolul 92, termenul în care se execută controlul vamal este de trei ore de la aterizarea aeronavei, respectiv înainte de decolare, în funcție de numărul pasagerilor. La acestea se adăugă procedurile de control interne specifice.

Spațiile puse la dispoziție au asigurat condițiile pentru așteptare, nu pentru odihnă, dat fiind timpul relativ scurt între zborurile planificate până la destinația finală.

La sosire, mai precis pe aeroporturile de intrare în țară, eșaloanele de militari ce au îndeplinit misiuni în teatrele de operații sunt așteptate de către comandanții ierarhici care îi preiau spre garnizoanele de reședință. Ceremonia oficială de repatriere are loc în momentul în care întreg efectivul a fost repatriat, inclusiv comanda unității și drapelul de luptă, urmând să fie derulată și de această dată de o manieră reflectând aprecierea Armatei față de îndeplinirea cu succes a misiunii încredințate.

De-a lungul celor treisprezece ani de participare a României la misiunile din teatrul de operații din Afganistan, M.Ap.N. a aplicat aceleași proceduri de repatriere, conforme cu legislația națională.

Ministerul Apărării Naționale apreciază în mod deosebit eforturile militarilor români în teatrele de operații și sprijină permanent familiile acestora, prin grupurile de sprijin aflate la nivelul unităților și garnizoanelor din care fac parte. Meritele militarilor sunt recunoscute și apreciate atât de conducerea M.Ap.N., cât și de partenerii de Coaliție.


Secția Presă