Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 60


Șeful Statului Major General în vizită în Polonia


Generalul Nicolae Ciucă, șeful Statului Major General, a efectuat o vizită oficială în Polonia, în perioada 23-25 februarie.

Astfel, șeful Statului Major General a avut întrevederi cu secretarul de stat și șef al Biroului Securității Naționale, Paweł Soloch, cu adjunctul ministrului apărării naționale, Tomasz Szatkowski, cu omologul său, generalul Mieczysław Gocuł, și a vizitat mai multe facilități de instruire ale militarilor polonezi.

Principalele teme de discuție au vizat evoluția situației de securitate din regiune, pregătirea temelor principale de pe agenda Summit-ului de la Varșovia, stadiul relațiilor bilaterale, identificarea unor noi domenii de cooperare între forțele armate ale celor două țări, precum și diversificarea modalităților de instruire în comun.

În ceea ce privește subiectele abordate, generalul Ciucă a prezentat evoluția situației de securitate în Regiunea extinsă a Mării Negre și dinamica provocărilor de stabilitate și siguranță ce pot afecta echilibrul regional.

A fost dezbătută, de asemenea, agenda exercițiilor multinaționale care se vor desfășura în acest an în Polonia și România și au fost agreate pachetele de forțe care vor avea un conținut substanțial, marcând astfel angajamentul celor două țări de a se manifesta activ pentru creșterea interoperabilității în tot spectrul acțiunilor militare, contribuind astfel la implementarea măsurilor stabilite prin Planul de acțiune pentru creșterea capacității operaționale a Alianței.

Referitor la Summit-ul NATO de la Varșovia, generalul Ciucă a apreciat demersul polonez de a organiza această reuniune a Alianței, evidențiind importanța îmbunătățirii prezenței militare a NATO în estul Europei.

Cooperarea dintre Divizia Multinațională de Sud Est de la București și Comandamentul corpului multinațional de la Sczecin, precum și contribuția cu militari din cele două armate în aceste structuri au reprezentat alte puncte al discuțiilor.

De asemenea, un alt subiect pe agenda întâlnirii a fost cooperarea în contextul inițiativelor de dezvoltare și utilizare în comun a capabilităților multinaționale, ce se materializează prin participarea României și Poloniei într-o serie de proiecte în cadrul inițiativei NATO „Smart Defence” și în cadrul inițiativei similare a UE, „Pooling and Sharing”.

În cadrul unei ceremonii, generalul Ciucă a depus o coroană de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut, din piața Pilsudsky, din Varșovia. Programul a mai cuprins și vizitarea Muzeului Insurecției.


Secția Presă