Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 87


Întâlnirea oficială a ministrului Motoc cu omologul francez Jean - Yves le Drian


În debutul vizitei oficiale efectuate în Franța, miercuri, 23 martie, ministrul român al apărării naționale, Mihnea Motoc, a avut o întâlnire bilaterală cu omologul francez, Jean-Yves le Drian.

În cursul discuțiilor, ambele părți au subliniat necesitatea consolidării cooperării bilaterale în domeniul apărării, prin dezvoltarea și permanentizarea dialogului strategic, intensificarea activităților în domeniile instruirii, exercițiilor comune și al participării la misiuni sub egida NATO și UE.

În contextul abordării evoluțiilor recente din mediul regional și internațional de securitate, cei doi miniștri au subliniat necesitatea consolidării sistemelor de apărare și securitate, a intensificării proceselor de adaptare strategică a NATO și a UE, precum și a colaborării între cele două organizații pentru a răspunde eficient la noile tipuri de amenințări la adresa securității europene.

Cei doi demnitari au abordat aspecte privind cooperarea în cadrul aliat, cu accent pe pregătirea Summit-ului NATO de la Varșovia. În context, ministrul român a evidențiat modalitățile avute în vedere pentru consolidarea prezenței aliate pe flancul estic și în regiunea Mării Negre, ca elemente concrete de adaptare a posturii strategice a NATO la amenințările care se manifestă în această zonă.

Întâlnirea a reprezentat o bună oportunitate pentru discutarea și concertarea pozițiilor pe principalele dosare ale agendei de securitate și apărare europeană – viitoarea Strategie Globală a UE, răspunsul Uniunii la amenințările teroriste actuale, inițiative și direcții de dezvoltare a capabilităților militare, cu accent pe Planul de acțiune al UE în domeniul apărării.


Secția Presă