Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 90


Grup de lucru pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale militarilor


Ministrul apărării naționale, Mihnea Motoc, s-a întâlnit joi, 31 martie, cu experți din alte ministere, din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, precum și cu reprezentanți ai mediului asociativ al militarilor în rezervă pentru o nouă rundă de consultări pe tema măsurilor necesare creșterii calității vieții militarilor.

Ministrul Motoc a prezentat stadiul planurilor de elaborare a principalelor măsuri referitoare la constituirea unui fond de locuințe de serviciu, intenția de aplicare a unei grile realiste și echitabile pentru stabilirea compensațiilor pentru chirie, construirea de baze militare cu facilități sociale și realizarea unui centru medico-social pentru veterani și militarii în rezervă și retragere.

Referitor la primul aspect, ministrul apărării naționale le-a adus în atenție celor prezenți soluțiile luate în calcul până în acest moment de experții ministerului, necesare demarării, încă de anul acesta, a unui proiect de creștere a fondului de locuințe de serviciu, acțiune ce s-ar putea derula pe o perioadă de 10 ani și ar duce la diminuarea substanțială a fondurilor bugetare destinate plății compensațiilor pentru chirie. În plus, ar fi o investiție de capital solidă ce ar rămâne în patrimoniul statului. „Se are în vedere astfel ca, până în 2026, în fondul locativ al ministerului să intre peste 12.000 de unități, prin achiziție, construire sau transferare”, a spus Mihnea Motoc.

A doua componentă vizează aplicarea unei grile de criterii realiste și echitabile pentru stabilirea compensației pentru chirie. Ministrul a accentuat necesitatea găsirii unei formule mai bune, în special pentru militarii tineri, pentru a ajusta suma primită într-o manieră rezonabilă, în funcție de categoria de personal, rangul garnizoanei și numărul de persoane aflate în întreținere.

Ministrul apărării naționale a subliniat intenția instituției militare de a demara un proiect de construire de baze militare care să includă facilități sociale, prima vizată fiind unitatea militară a forțelor aeriene de lângă Fetești. „Ideea este să pornim cu construcții standardizate, care să facă mai ușoară transferarea lor ca soluție și pentru alte baze, având costuri diminuate”, a spus Mihnea Motoc.

Ministrul apărării naționale le-a adus la cunoștință celor prezenți posibilitatea implementării în viitorul apropiat, în colaborare cu Primăria sectorului 4, a unui proiect prin care va fi construit un centru socio-medical destinat persoanelor vârstnice (veterani de război, cadre militare în rezervă și retragere, dar și persoane civile), pe un teren al M.Ap.N., din fondurile administrației publice locale.

Activitatea de astăzi este a patra de acest fel și are ca obiectiv să ofere cadrul de exprimare a unor opinii competente din mediul exterior sistemului instituțional militar, care, ulterior, să fie valorificate și materializate în soluții concrete de adaptare a normelor legislative.


Secția Presă