MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 98
Întâlnire cu reprezentanți ai sindicatelor și organizațiilor patronale din apãrare

Costin Borc, viceprim-ministru, ministrul Economiei, Comerþului și Relaþiilor cu Mediul de Afaceri și Mihnea Motoc, ministrul apãrãrii naționale, s-au întâlnit, astãzi, cu reprezentanți ai sindicatelor și organizațiilor patronale din apãrare, la sediul Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA).

Cei doi miniștri i-au informat pe reprezentanþii sindicatelor și asociaþiilor patronale cu privire la propunerile de îmbunãtãțire a cadrului normativ și despre hotãrârea Guvernului de a promova transparența fațã de principalele direcții ale politicii de achiziții pentru apãrare și de programele majore din domeniu.

Referitor la finanțare, ministrul Mihnea Motoc le-a spus cã acordul politic de alocare a douã procente din PIB pentru apãrare, pe o perioadã de 10 ani, de anul viitor, asigurã predictibilitatea necesarã pe termen lung operatorilor din industria de apãrare.

Cei doi oficiali au mai adãugat cã prezintã ºi promoveazã industria de apãrare în relaþiile bilaterale, în cadrul NATO ºi UE, în relaþiile cu companiile consacrate pe plan internaþional, unde subliniazã importanþa colaborãrii cu industria naþionalã de apãrare.

Mihnea Motoc a subliniat cã anul acesta M.Ap.N. a organizat o conferinþã internaþionalã în domeniul naval și urmeazã sã organizeze încã douã, una în domeniul apãrãrii aeriene ºi una în domeniul apãrãrii terestre, toate având în program o zi dedicatã exclusiv industriei de apãrare, iar în luna mai se va desfãºura cea de-a 6-a ediþie a Expoziþiei internaþionale dedicate apãrãrii, siguranþei naþionale ºi industriei aeronautice – BSDA.

Totodatã, ministrul Motoc a spus cã M.Ap.N. asigurã facilitarea încheierii de contracte cu structuri din cadrul NATO ºi UE, exemplificând programul AGS care are un retur industrial de 70%.

“În toate programele pe care le-am iniþiat am avut în vedere implicarea industriei naþionale de apãrare, în limitele permise de legislaþia europeanã ºi naþionalã, prin solicitarea efectuãrii mentenanþei de nivel „D” în România, precum ºi prin invocarea fabricãrii și modernizãrii în România a unor echipamente, ca mãsurã de securitate a aprovizionãrii”, a mai explicat Mihnea Motoc.

De asemenea, ministrul Motoc a reiterat necesitatea armonizãrii cerinþelor între beneficiari ºi industria de apãrare, conform nivelului de ambiþie asumat, deoarece cerinþele categoriilor de forþe sunt impuse de nevoia de asigurare a unei protecții adecvate a trupelor și de a fi interoperabili cu armatele þãrilor membre NATO.