Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 106


Secretarul de stat pentru armamente, la reuniunea de la Bruxelles


Secretarul de stat pentru armamente, Gabriel-Beniamin Leș, a participat, în zilele de 13 și 14 aprilie, la Conferința plenară de primăvară a Directorilor Naționali pentru Armamente (CNAD) care s-a desfășurat la Bruxelles, Belgia.

Lucrările conferinței i-au reunit pe Directorii Naționali pentru Armamente din statele membre ale NATO și ai țărilor partenere care s-au concentrat pe dezvoltarea principalelor capabilități prin care se poate răspunde la amenințările de securitate ale secolului XXI.

În cadrul discuțiilor au fost analizate principalele realizări din anul trecut, stadiul activității principalelor grupuri de armamente din compunerea CNAD, inițiativelor comune și proiectelor de cooperare multinațională Smart Defence.

Pe agenda conferinței au figurat și subiecte referitoare la procesul de analiză al dezvoltării proiectelor majore ale Alianței (Supravegherea Terestră a Alianței, Capabilitatea Întrunită de Cercetare, Supraveghere și Recunoaștere și Apărarea Aeriană) și al definirii cerințelor Capabilității Viitoare de Supraveghere a Alianței. Au fost discutate, de asemenea, obiectivele relevante pentru CNAD rezultate din liniile politice directoare trasate cu ocazia Summit-ului din Marea Britanie, precum și măsurile necesare în vederea realizării acestora, dar și subiectele ce vor fi abordate în cadrul Reuniunii NATO de la Varșovia.

Totodată, a fost prezentată preocuparea CNAD pentru cooperarea cu industria de apărare în scopul dezvoltării contribuțiilor industriale în sprijinul interoperabilității în cadrul Alianței și pentru dezvoltarea cooperării industriale transatlantice.

În cele două zile ale reuniunii, secretarul de stat Leș a avut și consultări cu Ambasadorul României la NATO, cu șeful Reprezentanței Militare a României la NATO și UE și cu șeful Secțiunii de apărare din cadrul Delegației Permanente a României la NATO pe tema recentelor evoluții ale problematicii agendei CNAD.


Secția Presă