Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 109


23 Aprilie - Ziua Forțelor Terestre


În fiecare an, la 23 aprilie, se sărbătorește Ziua Forțelor Terestre, al căror patron spiritual și ocrotitor este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință.

Cu acest prilej, în toate garnizoanele din țară și în teatrul de operații din Afganistan se vor organiza manifestări dedicate acestei sărbători, care vor cuprinde expoziții, vizionări de filme documentare, exerciții de mânuire a armamentului, prezentări de tehnică militară, armament și echipamente, ceremonii militare de depuneri de coroane și jerbe de flori la monumentele eroilor, concerte ale muzicilor militare și spectacole artistice susținute de către formațiile cercurilor militare.

În București, Statul Major al Forțelor Terestre organizează o serie de manifestări dedicate sărbătoririi Zilei Forțelor Terestre, astfel:

- Miercuri, 20 aprilie, „Cupa presei la tir”, în poligonul Cățelu.

- Joi, 21 aprilie, la Afi Palace Cotroceni, și vineri, 22 aprilie, în stația de metrou Tineretului, între orele 15.00 și 20.00, specialiști EOD, polițiști militari, cercetași, elevi și studenți militari, vor prezenta aspecte din viața de militar, oferta educațională a instituțiilor de învățământ, precum și promovarea activităților ce se vor desfășura cu ocazia sărbătoririi Zilei Forțelor Terestre, la 23 aprilie.

- Vineri, 22 aprilie, între orele 09.00 și 11.30, se vor organiza ceremonii militare cu depuneri de coroane de flori la Monumentul Eroilor căzuți în misiune în teatrele de operații (ora 9.00), la Monumentul Geniului (10.00) și la Monumentul Infanteriei (11.00).

- Vineri, 22 aprilie, la sediul instituției din strada Drumul Taberei, numărul 7H, , între orele 11.00 și 14.00, în cadrul programului „Să știi mai multe, să fii mai bun”, va avea loc evenimentul „Armata – o școală altfel”, unde se va organiza o expoziție de echipamente, armament și tehnică militară folosite atât în cadrul activităților curente de instruire, cât și în misiunile din teatrele de operații. Vor fi prezentate exerciții demonstrative de intervenție a specialiștilor EOD, de supraviețuire și de cercetare. Elevi și studenți militari vor prezenta oferta educațională a instituțiilor de profil din compunerea forțelor terestre și algoritmul procesului de recrutare, selecție și admitere în învățământul militar.

- Sâmbătă, 23 aprilie, se vor organiza activități cultural-recreative în Parcul Tineretului, între orele 10.00 și 17.00. Militarii din forțele terestre vor prezenta tehnica de luptă, armamentul și echipamentul din dotare, exerciții demonstrative de intervenție a echipei EOD, de supraviețuire, procedee de escaladare și traversare cu ajutorul funicularului, tiroliană, tehnici de autoapărare, precum și exerciții de mânuire a armamentului. Între orele 18.00 și 20.30, va avea loc un spectacol susținut de formații artistice ale cercurilor militare și de către elevi din colegiile naționale militare.

- Sâmbătă, 23 aprilie, se va desfășura, între orele 20.30 și 22.00, retragerea cu torțe, pe itinerariul Parcul Tineretului – Piața Unirii – Splaiul Independenței – Piața Eroilor – Cotroceni.

Persoană de contact: colonel Romeo Feraru, telefon 0724 221 837.


Secția Presă