Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 114


Întâlnirea ministrului Motoc cu omologul britanic


În marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe, care se desfășoară la Luxemburg, marți, 19 aprilie, ministrul apărării naționale, Mihnea Motoc, a avut o întâlnire cu secretarul britanic al apărării, Michael Fallon.

Agenda de discuții a inclus aspecte legate de intensificarea cooperării bilaterale în domeniul apărării, evoluțiile recente din contextul regional de securitate, cooperarea în cadrul NATO și UE, precum și principalele dosare din perspectiva Summit-ului NATO de la Varșovia.

Cei doi miniștri au consemnat cursul ascendent al relațiilor bilaterale la nivel politico-militar și au discutat modalități concrete de intensificare a cooperării bilaterale și în cadrul aliat, inclusiv prin exercițiile și activitățile de pregătire găzduite de țara noastră, pe cele trei dimensiuni vizate – terestru, aerian și maritim.

În perspectiva Summit-ului NATO de la Varșovia, a fost comun asumată necesitatea demonstrării unității, coeziunii și solidarității Alianței, precum și interesul pentru avansarea procesului de adaptare pe termen lung a NATO. În acest sens, a fost reiterată importanța specială a prezenței aliate avansate pe întregul flanc estic, printr-o abordare echilibrată și realistă în conformitate cu principiile unității și coeziunii Alianței.

Ministrul Motoc a prezentat principalele inițiative ale părții române, destinate consolidării prezenței înaintate a forțelor aliate pe teritoriul național și în regiunea Mării Negre, solicitând sprijinul părții britanice în direcția implementării acestora. Cei doi miniștri au convenit continuarea dialogului la nivel de experți și cu ocazia vizitei ministrului român al apărării în Marea Britanie, preconizată pentru a doua jumătate a lunii mai a.c.


Secția Presă