Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 115


Reuniunile Comitetului Director al Agenției Europene de Apărare și Consiliului Afaceri Externe în formatul miniștrilor apărării


Ministrul apărării naționale, Mihnea Motoc, a participat, în zilele de 18 și 19 aprilie, la reuniunile Comitetului Director al Agenției Europene de Apărare (EDA) și Consiliului Afaceri Externe (CAE) în formatul miniștrilor apărării, desfășurate la Luxemburg.

Pe timpul reuniunii Comitetului Director EDA, miniștrii au fost informați cu privire la stadiul implementării de către statele membre a Cadrului de cooperare sistematică și pe termen lung în domeniul apărării și propunerilor Agenției referitoare la autonomia strategică a UE. Miniștrii apărării au discutat stadiul implementării concluziilor reuniunilor Consiliilor Europene din decembrie 2013 și iunie 2015 pe următoarele paliere: dezvoltarea capabilităților de apărare; stimularea activității de cercetare și dezvoltare tehnologică pentru dezvoltarea capabilităților de apărare și susținerea Bazei tehnologice și industriale europene în domeniul apărării.

Sesiunile de lucru ale CAE s-au concentrat pe problematici majore de pe agenda europeană în domeniul securității și apărării, contracararea amenințărilor hibride și progresele înregistrate în implementarea inițiativei referitoare la Consolidarea capacităților în sprijinul securității și dezvoltării. În intervenția sa, ministrul Mihnea Motoc a subliniat importanța intensificării cooperării între UE și NATO în privința contracarării amenințărilor hibride.

În cadrul sesiunii speciale, dedicată stadiului actual și perspectivelor implicării UE în Afganistan, la care a participat și Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, s-a susținut continuarea angajamentului Uniunii Europene pentru sprijinirea proceselor de dezvoltare și profesionalizare a poliției civile afgane, după anul 2016.

În marja reuniunii, ministrul Motoc a participat luni, 18 aprilie, alături de ministrul de externe, Lazăr Comănescu, la o dezbatere comună, în cadrul căreia miniștrii de externe și ai apărării din statele membre ale UE au analizat principalele evoluții politice și de securitate din Libia și modalitățile posibile de sprijinire a proceselor de stabilizare a țării.


Secția Presă