Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 116


Șeful Statului Major Britanic al Apărării, în vizită în România


Generalul Nicolae Ciucă, șeful Statului Major General, s-a întâlnit marți, 19 aprilie, la sediul instituției, cu generalul Sir Nicholas Houghton, șeful Statului Major Britanic al Apărării.

Pe timpul întâlnirii, generalul Ciucă a prezentat omologului britanic, prioritățile Armatei României pentru perioada următoare, evoluția situației de securitate din regiunea Mării Negre și participarea militarilor români în teatrele de operații. Au fost discutate aspecte referitoare la viitorul Summit NATO de la Varșovia, precum și la cele două structuri NATO înființate pe teritoriul României, Divizia Multinațională Sud-Est (MND-SE) și Unitatea NATO de Integrare a Forței (NFIU).

Cei doi lideri militari au discutat, de asemenea, despre modalitățile de intensificare a colaborării bilaterale, inclusiv prin identificarea unor noi domenii de cooperare.

După discuțiile cu specialiști din Statul Major General, cei doi oficiali i-au vizitat pe militarii brigăzii 2 Infanterie „Rovine”, care desfășoară activități de instruire în cadrul exercițiului multinațional „Scorpions Fury”, la Centrul de instruire pentru Luptă al Forțelor Terestre „Getica” din Cincu.

Generalul Ciucă i-a mulțumit omologului său pentru prezența în România, pentru contribuția adusă la întărirea relațiilor bilaterale, în mod deosebit pentru contribuția Armatei Marii Britanii la pregătirea liderilor de la baza carierei militare, prin programul de mentorizare și pregătire - BMATT; de asemenea, Marea Britanie a participat, în ultimii ani, cu trupe și personal de stat major, la exercițiile de instruire desfășurate pe teritoriul României, precum și la încadrarea cu personal de stat major a comandamentului Diviziei Multinaționale Sud-Est (MND- SE) și Unității de Integrare a Forțelor NATO (NFIU), de pe teritorul României. Militarii britanici au participat la activități de instrucție atât în această locație cât și în poligonul de la Smârdan, lângă Galați, în unități ale vânătorilor de munte, la activitățile organizate la nivelul forțelor navale și aeriene. Nu mai departe de luna viitoare, aproximativ 150 de militari britanici vor participa la exercițiul multinațional Sarmis 16/Carphatian Express 16, alături de peste 1000 de militari români, americani și din Republica Moldova.

"Este încă o dovadă în plus că la nivelul conducerii strategice există o preocupare pentru identificarea soluțiilor privind creșterea interoperabilității și de eficientizare a comenzii și cntrolului la toate nivelurile. Centrul de instruire pentru Luptă al Forțelor Terestre „Getica” combină posibilitatea executării antrenamentelor în teren la nivel întrunit, cu utilizarea tehnologiilor de simulare reală, constructivă, virtuală și integrată și realizarea unui mediu operațional apropiat de realitatea câmpului de luptă", a precizat generalul Ciucă, la finalul vizitei.

"Aș vrea să transmit salutările Marii Britanii Armatei României pentru implicarea acesteia de-a lungul anilor într-un mod excepțional în zonele de conflict, în special în Teatrul de Operații din Afganistan. Mă aflu aici atât în calitate de șef al Apărării al Marii Britanii, dar și de lider militar al unei țări membre NATO. Vorbind din punct de vedere al calității de lider al Armatei Marii Britanii, pot să spun că sunt foarte încântat de nivelul actual de cooperare bilaterală al forțelor armate ale celor două țări. În toate mediile operaționale (terestru, maritim, aerian), stadiul actual al relațiilor de cooperare este unul semnificativ, și doresc nu numai să menținem acest nivel, dar să îl și îmbunătățim în viitor. Trebuie să amintim faptul că trăim vremuri interesante, periculoase și este cu atât mai important cu cât vorbim și de Summitul NATO de la Varșovia, Summit ce va avea loc peste câteva luni.

Alianța Nord-Atlantică este preocupată de interesele și îngrijorările membrilor săi, iar în termeni de reasigurare a membrilor Alianței, efectele acestui Summit vor fi cele așteptate de toți. În final vreau să îi adresez încă o dată mulțumirile mele generalului Ciucă pentru contribuția Forțelor Armate Române în Afganistan", a declarat, la finalul vizitei, generalul Sir Nicholas Houghton.

În cadrul programului oficial de la sediul M.Ap.N., generalul Sir Nicholas Houghton a fost primit și de secretarul de stat pentru politica de apărare și planificare, Ștefan Alexandru Tinca.


Secția Presă