Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 122


Adunare solemnă dedicată veteranilor de război


Ziua veteranilor de război a fost marcată marți, 26 aprilie, printr-o Adunare solemnă care a avut loc la Palatul Cercului Militar Național, în prezența ministrului apărării naționale, Mihnea Motoc.

”Patriotism mai autentic, credință neclintită în valorile fundamentale care ne-au ținut împreună de-a lungul istoriei noastre, ca la domniile voastre, sunt greu de întâlnit. Cine are asemenea veterani, are memorie; cine are asemenea veterani, are istorie; cine are asemenea veterani, are viitor”, a spus ministrul apărării naționale, în cuvântul său.

Mihnea Motoc a precizat că, în contextul celebrării Centenarului intrării României în Primul Război Mondial, trebuie să omagiem acele pagini de trecut glorios asemenea marilor națiuni europene. Astfel, în opinia sa, trebuie să continuăm să îngrijim monumentele ce comemorează faptele de arme ale ostașilor, să îi apropiem pe oameni de aceste valori, să ne creștem copiii cu respect și dragoste față de istorie și de eroii neamului.

În discursul său, ministrul apărării naționale a făcut referire și la veteranii din teatrele de operații, dar și la nevoia creșterii capacității de apărare a țării și de consolidare a garanțiilor de securitate în noul context internațional. ”Datorăm aceste lucruri celor care și-au dat viața pentru Patrie, dar și celor care au pierdut viața pe care ar fi putut-o trăi. Și pentru a nu a mai fi nevoie de jertfe, de răni și suferințe fără margini, pentru a păstra pacea, trebuie să nu uităm nici un moment că trebuie să fim puternici”, a concluzionat ministrul Mihnea Motoc.
* * *

Pe 29 aprilie se sărbătorește, în fiecare an, „Ziua Veteranilor de Război”, instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/2007. În toate garnizoanele din țară au loc ceremonii militare și religioase de depuneri de coroane și jerbe de flori la monumentele dedicate eroilor din cel de-Al Doilea Război Mondial, adunări solemne ale asociațiilor de veterani de război, spectacole și expoziții cu tematică adecvată, activități de îngrijire a monumentelor și a cimitirelor eroilor.

În urma celui de-Al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morți, răniți, dispăruți, prizonieri, răniți și invalizi (circa 92.000 de militari decedați). În prezent, mai sunt în viață în jur de 15.000 de veterani de război, circa 500 de văduve de război și aproximativ 86.000 de văduve de veterani de război.


Secția Presă