Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 129


Manifestări dedicate sărbătoririi Zilei Veteranilor de Război (29 aprilie) și Zilei Victoriei (9 mai)


Asociația Națională a Veteranilor de Război, împreună cu Ministerul Apărării Naționale, organizează duminică, 8 mai, de la ora 11.00, prima ediție a Crosului veteranilor de război „VeteRUN - Cupa Steaua”.

Competiția este o mișcare populară prin care cetățenii, alături de militari ai Armatei României, își vor arăta respectul și prețuirea pentru veteranii de război, răniții, invalizii și urmașii celor decedați ca urmare a participării la cel de-Al Doilea Război Mondial. Parteneri în organizarea evenimentului sunt Clubul Sportiv al Armatei „Steaua” și Berăria H.

Traseul crosului va fi următorul: Piața Presei Libere, Șoseaua Kiseleff, Arcul de Triumf, Piața Victoriei, Bd. Aviatorilor, Piața Charles de Gaulle, Bd. Mareșal Constantin Prezan, Arcul de Triumf, Șoseaua Kiseleff, Piața Presei Libere.

La întrecerea sportivă vor lua parte copii legitimați la Clubul Sportiv al Armatei ”Steaua”, militari care au participat la misiuni în teatrele de operații din Afganistan, Irak și Balcanii de Vest, copii, tineri și adulți care doresc să-i onoreze pe veteranii de război prin participarea la acest cros.

Detalii privind regulamentul, modalitatea de înscriere, traseul, premiile acordate, precum și programul complet al evenimentului pot fi obținute accesând site-ul veterun.armataromaniei.ro. Doritorii se pot înscrie la cros și în dimineața zilei de 8 mai, între orele 8.00 și 10.00, în zona de start, la intrarea în Parcul Herăstrău dinspre Pavilionul H. Tot aici va fi organizată și o expoziție de tehnică militară.

De asemenea, în marile garnizoane din țară, Filarmonica „George Enescu”, Operele Naționale Române din Cluj-Napoca, Iași, Timișoara și Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale vor dedica veteranilor spectacole sau concerte, după următorul program:

5 mai, de la ora 19.00 - Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu", sub bagheta dirijorului Christian Badea, având-o ca solistă pe Ekaterina Mecetina, va susține un concert în programul căruia figurează lucrările lui Piotr Ilici Ceaikovski - Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră, și Serghei Prokofiev - Simfonia nr. 5;

6 mai, de la ora 18.30 – Opera Națională Română Cluj-Napoca va dedica veteranilor spectacolul ”Lacul lebedelor”, de Piotr Ilici Ceaikovski;

7 mai, în intervalul orar 11.00 – 12.30 - Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale va susține un spectacol festiv în Parcul Colțea;

8 mai, de la ora 18.30 - Opera Națională Română din Iași va interpreta spectacolul ”Don Quijote”, de Ludwig Minkus;

25 mai, de la ora 19.00 - Opera Națională Română din Timișoara va susține, pentru veterani, spectacolul ”Rigoletto”, de Giuseppe Verdi.

La aceste spectacole și concerte vor fi invitați veterani din cel de-Al Doilea Război Mondial, precum și militari veterani care au participat la acțiuni militare în teatrele de operații din Afganistan, Irak și Balcanii de Vest.

***
Crosul veteranilor de război este organizat cu sprijinul Black Sea Defense & Aerospace 2016, Xflight, WorldClass, TNT Brothers, Murfatlar, Aqua Queen și Ciuc Radler, în parteneriat media cu Televiziunea Română, Running Mag și Adrenallina.


Secția Presă