Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 133


Întâlnirea ministrului apărării naționale cu adjunctul secretarului de stat american, Anthony J. Blinken


Sâmbătă, 7 mai, a avut loc întâlnirea ministrului apărării naționale, Mihnea Motoc, cu adjunctul secretarului de stat al SUA, Anthony J. Blinken.

Agenda de discuții a inclus aspecte legate de contextul regional de securitate, cooperarea bilaterală în domeniul apărării în cadrul oferit de Parteneriatul Strategic dintre România și SUA, implementarea măsurilor de asigurare și descurajare și rolul inițiativelor SUA în acest domeniu, pregătirea agendei viitorului Summit NATO de la Varșovia din 8-9 iulie, participarea la misiunea NATO din Afganistan și la demersurile comunității internaționale de contracarare a ISIL/Daesh.

Partea americană a prezentat condoleanțe pentru cei doi militari români căzuți la datorie în Afganistan în cursul acestei zile, exprimând aprecierea specială a autorităților americane pentru sacrificiile și efortul general făcut de România în teatrul de operații afgan.

Ministrul român al apărării naționale a subliniat rolul esențial al SUA în consolidarea securității țării noastre și a flancului estic al Alianței, prin implementarea inițiativelor specifice – European Reassurance Initiative (ERI) și European Activity Set (EAS), precum și prin intensificarea programului comun de exerciții desfășurate pe teritoriul național și în context regional. A mulțumit părții americane pentru angajamentul de substanță în implementarea ERI, demonstrat prin creșterea de patru ori a bugetului inițiativei, cu o importantă influență pozitivă asupra securității naționale și a climatului regional.

În perspectiva viitorului Summit NATO, s-a evidențiat interesul comun pentru adaptarea pe termen lung a Alianței, cu o atenție adecvată acordată regiunii Mării Negre și unei posturi de descurajare și apărare eficientă, bazată pe o prezență aliată înaintată robustă pe întreg flancul de est al NATO. În acest sens, au fost discutate unele inițiative concrete de consolidare a prezenței înaintate în regiune, în context bilateral și aliat.

Cei doi oficiali au reliefat importanța consolidării rezilienței naționale și a dezvoltării unor capacități de apărare și descurajare credibile, pentru a face față oricăror provocări, indiferent de proveniența acestora, și a răspunde adecvat caracterului tot mai complex al actualului mediu de securitate.


Secția Presă