Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 164


Reuniunea Comitetului Mixt pentru cooperarea în domeniul apărării cu SUA și prezența forțelor armate străine pe teritoriul României


La sediul Ministerului Apărării Naționale s-a desfășurat, miercuri, 1 iunie, reuniunea Comitetului Mixt Româno-American pentru implementarea „Acordului dintre România și Statele Unite ale Americii privind activitățile forțelor Statelor Unite staționate pe teritoriul României” (DCA), și a „Acordului dintre România și Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România” (BMDA).

Lucrările din cadrul reuniunii au fost conduse de către co-președinții Comitetului, Ștefan Tinca, secretarul de stat pentru politica de apărare și planificare și general-maior David Allvin, șeful planificării strategice din cadrul EUCOM.

În cadrul discuțiilor, oficialii români împreună cu omologii lor americani au trecut în revistă activitățile desfășurate de la ultima reuniune a Comitetului Mixt și până în prezent. De asemenea, a fost analizat stadiul activităților comune executate pentru implementarea acordurilor DCA și BMDA, cu accent pe stadiul lucrărilor de la bazele militare de la Deveselu și Mihail Kogălniceanu.

Totodată, în marja reuniunii Comitetului Mixt a avut loc și semnarea Aranjamentului de implementare pentru facilități și zone convenite, urmare a finalizării unui proces de negociere desfășurat din anul 2014 până în prezent.


Secția Presă